Tajne tašmajdanskog parka: Mošti Svetog Save spaljene na Tašu?

Autor: D. PETROVIĆ

Vesti

20.09.2019

05:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prostor Tašmajdanskog parka nekada je bio poznat pod imenom Mali Vračar i, po starim beleškama i istorijskim spisima, Turci su na tom mestu spalili mošti Svetog Save, a ne na prostoru Vračara. Ako se istorija stvarala oko Beogradske tvrđave, onda je Tašmajdan smatran dušom grada, kaže Zoran Nikolić, novinar koji je zajedno sa Vidojem Golubovićem napisao intrigantnu knjigu "Beograd ispod Beograda".

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Zoran Radojičić ispod Tašmajdana

Njih dvojica su gradonačelnika Zorana Radojičića i novinare proveli kroz lagume i podzemne pećine ispod Tašmajdana, koje čuvaju tajne povezane sa bogatom istorijom grada koja se krije ispod ulica kojima svakodnevno koračamo.

- Stena u koju su udarali poslednji talasi Panonskog mora pre više od 13 miliona godina i danas postoji na ulazu u Tašmajdanske pećine. Rimljani su napravili kamenolom, odakle su vadili kamen za izgradnju Singidunuma, Turci pored kamena vade šalitru (sastojak baruta) i daju mu ime Taš (kamen) i majdan (rudnik) - objasnio je Nikolić.

RepublikaFoto: Public

U ovim pećinama Karađorđe je imao svoj štab u Prvom srpskom ustanku, u hodnicima su se krili ljudi tokom besomučnog bombardovanja Beograda, a Nemci su u vreme okupacije u Drugom svetskom ratu pećinski sistem unapredili i dodatno razvili. Zidove i plafone su ojačali armiranim betonskim lukovima i podlogama, napravili za to vreme najmoderniji komunikacioni centar i pećine koristili u vojne svrhe.

Ispod Beograda leži čitav jedan podzemni grad i to je ogroman turistički potencijal prestonice

Kako su istakli Nikolić i Golubović, ispod Beograda leži čitav jedan podzemni grad, koji čini ogroman turistički potencijal naše prestonice, koji valja iskoristiti. S ovim se složio i gradonačelnik, koji je najavio nastavak posla koji su započeli njegovi prethodnici kako bi podzemni Beograd, sačuvan u pećinama i lagumima, postao atraktivan ne samo za turiste već i za sve Beograđane.

Pećina sa kostima

Nedaleko od kafane "Šansa", deset metara ispod zemlje, nalazi se ogromna piramidalna pećina, koja još nije do kraja istražena. Nekada je iznad nje bilo staro groblje. Deo kostiju je izmešten, a deo je završio u pećini. Kosti se ne vide jer postoji sloj šuta i zemlje, ali se veruje da brdo u pećini, visine 15 metara, čuva kosti mnogih Beograđana sahranjenih na starom groblju. Ostaci najuvaženijih Đure Jakšića, Josifa Pančića, Ilije Kolarca premešteni su na Novo groblje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading