Očišćeno "groblje kostiju": Ispod gomile je bilo i ostataka kože!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

28.08.2019

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Groblje kostiju koje se nalazilo u Padinskoj skeli na mestu nekadašnje fabrike "Gluten", kako "Novosti" saznaju, konačno je raseljeno. Tone životinjskog otpada koje su zatrpale ovu parcelu i ugrožavale životnu sredinu prenete su u fabriku "Proteinka" u Somboru, gde je uništen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ekipe su mesecima bile angažovane na pripremanju terena sa selidbu otpada, a teren je od juče ponovo čist. Parcela na kojoj je nekada radila fabrika "Gluten" u postupku je da se obavi prenos vlasništva na državu. Za drugi deo parcele, gde je poslovala fabrika "Protein" postupak za pomenu svojine biće tek pokrenut.

- Napokon smo uspeli da završimo posao i počistimo sve. Ovo je dokaz kako treba i može da se bori za životnu sredinu - kaže Zoran Ranković iz udruženja "Eko - Pančevački rit".

Da podsetimo, pre nekoliko meseci, u javnost je isplivala slika ekološke katastrofe u fabričkom krugu, nekadašnjeg "Glutena". Osim tona životinjskih kostiju, nađena su i burad sa različitim hemikalijama, koje su korišćene za preradu otpada.

Udruženje "Eko Pančevački rit", prvo je ukazalo na ovaj ekološki problem, kao i činjenicu da je zbog prodiranja organskih materija i štetnih hemikalija u podzemne vode ugroženo je zdravlje ljudi. Kosti su se vremenom osušile, a metar ispod gomile, bilo je ostataka kože i vezivnog tkiva koji su se još razgrađivali.

Fabrika zatvorena 2005. godine

Fabrika "Gluten" zatvorena je 2005. godine, nakon čega je objekat zapušten i ruiniran, a dvorište pretvoreno u deponiju. Ova "havarija" nalazi se u nesporednoj blizini kanala Vizelj.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading