UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA KRIJE MNOGE TAJNE! Poklon milijardera Karnegija Srbima

Autor: Adam Sofronijević

Vesti

22.08.2019

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Univerzitetska biblioteka u Beogradu nije obična biblioteka. Uz sve druge posebnosti, malo ljudi zna da je zgrada Univerzitetske biblioteka sazidana 1926. godine zahvaljujući donaciji Endrjua Karnegija, bogatog trgovca čelikom iz Pitsburga u SAD.

RepublikaFoto: youtube.com/ Univerzitet u Beogradu
Univerzitetska biblioteka

Karnegi je verovao da bogatstvo koje je stekao može najbolje iskoristiti tako što će pomoći da se u SAD i širom sveta sazida što više biblioteka. On je verovao da će pismeniji, učeniji ljudi, koji čitaju puno knjiga iz biblioteka napraviti bolji svet u budućnosti. Zato je posle Prvog svetskog rata odlučio da obnovi i tri biblioteke koje su bile uništene u ratu.

Biblioteke u Beogradu, Remsu u Francuskoj i Luvenu u Belgiji srušene su u borbama, pa su nove biblioteke, za koje je Karnegi pomogao da se sazidaju, nazvane biblioteke sa linije fronta.

Na policama Univerzitetske biblioteke čuvaju se mnoge stare knjige. Neke od njih važne su jer su pripadale velikim naučnicima, kao što je Mihajlo Pupin, ili važnim piscima, poput Isidore Sekulić. Ima i onih koje su rukom pisane na persijskom i mongolskom i možda nose drevne poruke, u koje još niko nije pronikao. Neke imaju divne ilustracije i veliku duhovnu vrednost, kao što su ćirilski rukopisi iz srednjeg veka.

Još mnogo zanimljivih stvari možete pronaći ne u samoj zgradi biblioteke već na njenim internet stranicama. Možete prelistavati stotine hiljada strana starih novina i saznati sve o fudbalskom prvenstvu u sezoni 1936/37. godine, pogledati oglase za posao iz 1910. godine ili čitati Kremansko proročanstvo u njegovom izvornom obliku u Malim novinama Pere Todorovića...

Sve tajne i lepote Univerzitetske biblioteke doživećete ako posetite divnu zgradu u Bulevaru kralja Aleksandra broj 71. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading