Počeo treći okrugli sto vlasti i opozicije na FPN

Autor: n1info.com, Republika

Vesti

19.08.2019

08:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treći po redu okrugli sastanak između predstavnika vlasti i opozicije počeo je na Fakultetu političkih nauka. Današnja tema sastanka je stanje u medijma. Uvodni deo je otvoren za javnost i na njemu će učestvuje NUNS, dok je UNS odbio učešće. SzS je predložio da učesnici potpišu dokument koji bi ih obavezao na promene u RTS-u i REM-u.

RepublikaFoto: Telegraf/N. MANDIĆ
Fakultet političkih nauka

U delegaciji vlasti su poslanici Srpske napredne stranke Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, dok opoziciju predstavljaju predsednik Demorkatske stranke Zoran Lutovac, predsedavajući Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović, lider Dveri Boško Obradović, a tu su i predstavnici Liberalno demokratske partije, Demokratske stranke Srbije, Socijaldemokratske stranke, Partije slobodnih građana i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

Kako su najavili organizatori FPN i Fondacija za otvoreno društvo, tema sastanka će biti "Pristup medijima i njihova kontrola" a predviđeno je da medijska udruženja i organizacije koje prate izbore, predstave svoje nalaze i preporuke o toj temi.

- Okrugli sto će biti posvećen problemima u ovoj oblasti za koje je moguće naći zadovoljavajuća trajna ili prelazna rešenja u periodu do održavanja narednih parlamentarnih i lokalnih izbora - saopštili su ranije organizatori okruglog stola.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Treći sastanak vlasti i opozicije

Najavljeno je i da će prvi deo dijaloga, na kojem će biti predstavljene analize organizacija civilnog društva i medijskih udruženja, biti sniman i uživo emitovan preko ekrana postavljenog u sobi za novinare na Fakultetu političkih nauka, a da će drugi deo okruglog stola biti održan bez prisustva medija, po pravilima "Čatam haus".

U narednom periodu biće održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima graana, najavili su ranije organizatori - Fakultet političkih nauka i Fond za otvoreno društvo.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) prihvatilo je poziv da učestvuje na sastanku posvećenom medijima, ali samo u prvom delu koji će biti javan, dok je UNS saopštio da ne može da prihvati poziv jer nije uvažen njihov zahtev da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

Iz Saveza za Srbiju (SzS) u nedelju su predložili organizatorima da se na dnevni red stavi obavezujući dokument kojim bi se svi potpisnici obavezali da će do 15. septembra doći do promena u Radio-televiziji Srbije i u Regulatornom telu za elektronske medije kroz skupštinsku proceduru, u skladu s preporukama ekspertskog tima "Jedan od pet miliona".

- Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima, samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka - saopštili su iz SzS.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Al Dino

19.08.2019 08:45

Tesko je sa opozicijom izaci na kraj.Problem je sto ni sami ne znaju sta zele

Dobrila

19.08.2019 08:47

Valjda će se doči do rešenja.

Goran

19.08.2019 08:51

Opozicija se odlucila na bojkot i prestace sa pregovorima.

Miki

19.08.2019 08:51

Nadamo se da će pronaći zajednički jezik!