Radojičić otkrio kako će se sprečiti gužve u saobraćaju

Autor: Beoinfo

Vesti

31.07.2019

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić govorio je danas o modernizaciji saobraćajne signalizacije na kojoj Grad Beograd radi u cilju rešavanja jednog od najvećih izazova za sve Beograđane.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zoran Radojičić

– Radi se o adaptibilnom sistemu upravljanja signalizacijom u Beogradu koji ima preko 600 raskrsnica koje su kontrolisane svetlosnom signalizacijom. Na ovaj način 322 raskrsnice će biti kontrolisane i koordinisane sa jednog mesta. Ovaj sistem omogućiće vozilima gradskog prevoza da imaju prioritet u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju, što će pomoći da se građanima olakša korišćenje gradskog prevoza, koji takođe želimo da modernizujemo – rekao je Radojičić za TV Prva.

Gradonačelnik je istakao da će se na taj način uštedeti vreme ljudima koji idu do određenih destinacija, a ono što je takođe veoma važno, smanjiće se i potrošnja štetnih gasova.

– Gužva u saobraćaju nije specifična samo za Beograd, to je globalni problem. Glavni razlog zašto su gradovi promenjeni je zbog znatno većeg broja automobila. Očekujemo probleme kao i svake godine u saobraćajnom špicu odnosno u septembru, oktobru. Ovaj tender rapisan je 17. jula, otvaranje ponuda počeće sredinom avgusta, a već u septembru očekujemo da će početi realizacija trogodišnjeg projekta. Vrednost projekta je 20 miliona evra, a oko 2,2 miliona evra će biti u ovoj prvoj etapi realizovano i nadam se da ćemo taj doprinos videti uskoro i na ulicama Beograda – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na koncept korišćenja drugih vrsta prevoza kao što su bicikli ili trotineti.

– U prethodne četiri godine napravljeno je 80 kilometara biciklističkih staza, u naredne četiri planiramo minimum 120, a nadamo se i do 200 kilometara. Prilikom rekonstrukcije ulica nalazi se mesto za biciklističke staze, a prilikom gradnje novih puteva one će se obavezno praviti – rekao je gradonačelnik.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Ela

31.07.2019 17:15

Ovo su lepe vesti!

DIDI

31.07.2019 20:12

Zaista odlicne vesti.

saran

01.08.2019 05:02

Najveca zagusenja se stvaraju na raskrsnicama sa semaforima.