NEKO OD NJIH JE NOVI GRADONAČELNIK BEOGRADA

Autor: blic.rs

Vesti

10.09.2017

06:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za nekoliko meseci nam se spremaju novi beogradski izbori. U javnosti se "provlače" nekoliko potencijalnih kandidata za gradonačelnika glavnog grada.

RepublikaFoto: Tanjug
Ko će naslediti fotelju Siniše Malog?

Da opozicija ne može u jednoj koloni sada je jasno svakome ko iole prati dešavanja na političkoj sceni, a koliko će ih biti i dalje je nepoznanica. Zanimljivo je i da se do danas nije pojavilo nijedno istraživanje javnog mnjenja na ovu temu, pa tako nema ni indicija o tome koga bi birači najradije "poseli" u fotelju prvog čoveka Beograda.

Vučić sprema iznenađenje,a ko se nada?

Aleksandar Vučić još ne otkriva karte, a nije poznato čak ni hoće li imati jednog kandidata ili će pred Beograđane izaći sa timom. Ono što je očigledno jeste da su aktivnosti na terenu intenzivirali i aktuelni gradonačelnik Siniša Mali, kao i gradski menadžer Goran Vesić, te predsednica opštine Savski venac Irena Vujović. Izvor "Blica" blizak vrhu vlasti nedavno nam je rekao da Vučić sprema iznenađenje kada je reč o kandidatu, ali ništa više od toga nisu hteli da kažu. Mediji, međutim, kalkulišu da najviše šansi imaju upravo Vesić i Mali.

Šapić, prva zvanična kandidatura

Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd prvi je najavio svoju kandidaturu. Rekao je da pre izbora ni sa kim neće ulaziti u koalicije, dok ta opcija postoji nakon izbora. Iako se na društvenim mrežama, tu i tamo, pojavi kritika da je Vučićev čovek, on to odlučno demantuje.

Za "Blic" je izjavio da koalicija sa bilo kojom opcijom posle izbora dolazi u obzir samo pod uslovom da on bude gradonačelnik i da ga nikakve druge funkcije na nivou grada ne interesuju. Na društvenim mrežama odavno je krenuo u kampanju, a već ima i slogan: "Beogradu treba gradonačelnik, ne političar".

Demokrate biraju: Malinović, Tripić, Crkvenjakov...

Saša Janković je pre nekog vremena objavio da prekida saradnju sa Demokratskom strankom zbog toga što je lider DS Dragan Šutanovac najavio da će predlog novog Ustava poslati svim činiocima u društvu uključujući i predsednika Aleksandra Vučića. Nakon toga, demokrate su suzbile redove. Razmišljaju o potencijalnom kandidatu za gradonačelnika. Do sada su kao najozbiljniji figurirali general Sreto Malinović i potpredsednica stranke Tamara Tripić, a od pre nedelju dana, pojavilo se novo ime - Aleksandar Crkvenjakov, bivši ambasador i direktor RTS-a.

Jankovića podržava Jeremić, razgovara i sa Đilasom

Lider PSG u najstrožoj tajnosti čuva planove za beogradske izbore. Sve se češće može čuti da će se lično kandidovati, za šta bi imao podršku protivkandidata na predsedničkim izborima Vuka Jeremića. Nakon prekida sa DS, Janković i Jeremić i dalje pokušavaju da se dogovore.

Kao kandidat Jankovića pominjao se i poverenik Rodoljub Šabić, a poslednjih dana i glumac Nikola Đuričko. Lider PSG objavio je 11 principa koji vode do pobede opozicije na gradskim izborima, ali mnogi na to gledaju kao na novo uslovljavanje ostaloj opoziciji.

"Blic" je nedavno pisao da je Janković u kontaktu sa Draganom Đilasom kojeg je pokušao da ubedi da se kandiduje. Janko Baljak koji je nedavno postao član Predsedništva PSG u jednom intervjuu izneo je predlog da bi dobar kandidat bio Filip Vukša, student i aktivista.

Nova stranka predlaže Rakić Vodinelić

Vesna Rakić Vodinelić je predlog Nove stranke Zorana Živkovića za prvu ženu grada Beograda. Profesorka prava mogla bi da izađe na izbore, ali NS nije zatvorena i za druge predloge.

- Ona je naš predlog, ako neko ponudi bolje kandidate mi smo spremni da se dogovorimo - rekao je nedavno Živković.

Mnogo je onih koji na društvenim mrežama podržavaju predlog Nove stranke, ali je, čini se, više onih koji kažu da je reč o besprekornoj pravnici, ali da to nije garancija da bi bila i dobar menadžer.

Dveri i Stamatović žele nemoguće?

Lider Dveri Boško Obradović i Milan Stamatović iz Čajetine podržali bi kandidaturu Vuka Jeremića za prvog čoveka grada, ali to je malo realno. Naime, Jeremić se najverovatnije neće kandidovati. On je bliskim saradnicima rekao da o vođenju grada, za razliku od spoljne politike, ne zna ništa i da ne bi ulazio u tu avanturu.

Damjanović, prvi na listi SRS

Kandidat radikala biće Miljan Damjanović. Njega je za kandidata SRS za gradonačelnika jednoglasno izabrao Izvršni odbor te stranke.

I Beli trči za gradonačelnika

Među kandidatima će najverovatnije biti i Ljubiša Beli Preletačević koji je možda i najveće iznenađenje predsedničkih izbora sa osvojenih devet procenata glasova.

Đilas nije odlučio

Dragan Đilas, bivši gradonačelnik sve češće se pominje kao mogući kandidat. "Blic" je pizao Đilasa hoće li se kandidovati, a on je odgovorio: "Rano je, još nisam doneo odluku, zaista."

Na izbore izlazi i "Ne da(vi)mo Beograd"

Radomir Lazović iz Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" najavio je da će ta grupacija izaći na beogradski izbore. kako je naveo, inicijativa ne vidi partnere u strankama, pa će izaći samostalno. međutim, on nije pominjao ko bi mogao da bude njihov kandidat za gradonačelnika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading