Vesić: Budžet Grada Beograda 135 milijardi dinara

Autor: Tanjug

Vesti

25.07.2019

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će rebalansom budžeta uz uvećanje od 5,4 milijare dinara gradski budžet za ovu godnu iznositi skoro 135 milijardi dinara i to je, ističe, najveći budžet u istoriji Beograda.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Goran Vesić

U gradskom parlamentu Vesić je kazao da je to skoro duplo veći budžet nego što je bio 2013. godine, kada je iznosio 630 miliona evra. - Ovaj rebalans pokazuje oporavak Grada Beograda i kako se grad dobro razvija - podvukao je Vesić i dodao da to ukazuje i podatak da je ove godine podneto 30 odsto više zahteva za izdavanje građevinskih dozvola. Vesić ističe i da je zadovoljan finansijskom situacijom i zbog činjenice da Grad ima suficit u budžetu od milijardu dinara.

Do povećanja budžeta je došlo, objašnjava Vesić, jer je prihod od poreza na dohodak gradajna veći za 3,4 odsto, porez na zarade veći za četiri odsto, naplata doprinosa za građevinsko zemljište je bolja za 12,1 odsto, dok je naplata poreza na imovinu uvećana za devet odsto.

Ističe da je povećan prihod od poreza na dohadak i porez na zarade veći jer ima više zaposlenih u Beogradu, a i uvećana je prosečna plata koja danas iznosi 575 evra. Rebalansom budžeta najviše sredstava je dobio sektor obrazovanja, skoro dve milijarde dinara, navodi Vesić, dodajući da Grad ide ka ispunjavanju cilja Vlade Srbije da do 2025. godine 75 odsto dece ide u obdanište.

- Danas u Beogradu u obdanište ide skoro 74.000 dece, oko 71 odsto, u vreme bivše vlasti išlo je 46.000 dece. Ova vlast izdvaja duplo više subvencija za boravak dece u vrtićima i mi smo prva lokalna samouprava u kojoj će do 2025. godine 75 odsto dece ići u obdanište - rekao je Vesić. Dodaje da je čuo kritike zašto je za 18 miliona dinara uvećan budžet kabineta gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, i objasnio da taj novac ne služi za plate zaposlenih, već je to novac koji će biti odvojen za praćenje velikih investicija i angažovanje stručnjaka kada su te velike investicije u pitanju.

Vesić je istakao i da će biti doneta odluka za čišćenje grafita, pre svega će, objašnjava, biti određena sredstva i ko će obavljati tu nadležnost, kako bi se tom problem prišlo sistemski. - Ovde neće biti samo čišćenje grafita, već će se istog časa stavljati i antigrafitna boja, kako se više ne bi dešavalo da se nove fasade uništavaju. Tako ćemo štiti grad od grafita kao što se štite veliki gradovi u Evorpi - rekao je Vesić.

Dodaje da će novac biti odvojen i za četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, a biće više novca, kaže, i za gradski prevoz i kulturu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading