Istraživanje pokazalo da se stariji Beograđani osećaju bezbedno

Autor:

Vesti

09.07.2019

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 78 odsto starijih Beograđana oseća se bezbedno u kraju u kojem živi, ali ipak smatra da bi na ulicama trebalo da bude više policajaca, naročito komunalnih, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u okviru projekta "Grad prijatelj starih". Reč je o projektu koji je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a cilj je bio da se ispita prilagođenost Beograda potrebama starih sugrađana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ministar Zoran Đorđević istakao je važnost brige o starima jer je to, kako je rekao, zapravo briga o sebi. - Ministarstvo i Fond PIO imaju sluha za zahteve udruženja starih osoba i daju svoj maksimum kako bi omogućili njihovo ispunjavanje - poručio je Đorđević.

Član projektnog tima i profesor FPN dr Zoran Vesić istakao je da Beograd teži da se što više prilagodi aktivnom starenju svojih stanovnika. - Prosečna starost u Srbiji je 43,2 godine. Nismo mi najstariji na svetu, a nismo ni u Evropi, ali smo negde kao društvo duboko zašli u demografsku starost i to jeste problem sa kojim se suočavamo - rekao je Vesić.

Profesor FPN dr Miroslav Brkić istakao je Beograd jedan od najbezbednijih evropskih gradova. - Stariji sugrađani se žale na propao asfalt na trotoarima, nedovoljan broj klupa, pse lutalice i neodgovornost vlasnika... Kada je reč o saobraćaju, 73 odsto starih misli da je pristupačan, ali smatraju da sedišta u prevozu nisu prilagođena penzionerima, da su suviše visoka, kao i da bi oznake, brojevi i slova na tablama trebalo da budu napisani većim fontom - naveo je Brkić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading