Kao svaki pravi domaćin! Gradonačelnik poziva Beograđane da zajedno obeleže Spasovdan!

Autor: beograd.rs

Vesti

04.06.2019

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić je rekao da mu je ove godine pripala velika čast da bude domaćin slave grada Beograda i Beograđana.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Zoran Radojičić

- Pozivam građane da u četvrtak prisustvuju liturgiji u Vaznesenjskoj crkvi i učestvuju u litiji centralnim gradskim ulicama, kako bismo zajedno obeležili gradsku slavu, Spasovdan - istakao je gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

- Ako kao porodice smatramo da je važno slaviti slavu zbog dobrobiti i prosperiteta njenih članova, isto tako kao Beograđani i ljudi na čelu Grada Beograda mislimo da je naša slava Spasovdan važna za grad i njegov prosperitet. Verujem da u poštovanju tradicije leže začeci svih dobrih promena i razvoja koje želimo našem glavnom gradu - rekao je gradonačelnik.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Prošlogodišnja litija

On je podsetio da će Spasovdan 6. juna biti obeležen svetom liturgijom i svečanom litijom od Vaznesenjeske crkve, preko Terazija do Saborne crkve. Na tom putu će se, kako je istakao, održati molitve za zdravlje, za mir i prosperitet grada i Beograđana, kao i molitva za pokoj duša junaka koji su dali svoje živote za Beograd. 

Radojičić je podsetio da se gradska slava slavi od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd prestonicom, i ukazao da je od tada bilo više prekida u njenom praznovanju.

- Beograd je kroz vekove mnogo puta rušen i uzdizao se, tako da Spasovdan ima puno simbolike i veze sa prošlošću Beograda, a verujem i sa srećnom budućnošću - rekao je Radojičić i pozvao Beograđane da se u četvrtak u što većem broju pridruže obeležavanju gradske slave.

RepublikaFoto: Tanjug/BEOINFO
Prošlogodišnja litija

Starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu Arsenije Arsenijević podsetio je da je Spasovdan jedan od najvećih hrišćanskih praznika, koji se obeležava četrdeseti dan od Hristovog vaskrsenja. 


- Zbog svoje mučeničke prošlosti i podizanja iz pepala, Beograd s ponosom obeležava ovaj praznik. Treću godinu zaredom deo moštiju svetog despota Stefana Lazarevića biće u litiji. Na taj način pravimo istorijsku vezu sa osnivačem naše prestonice i događajem s najdužom tradicijom u Beogradu - naveo je Arsenijević.

Sveta liturgija počinje u 9 sati u Vaznesenjskoj crkvi, dok je početak svečane litije zakazan u 11.30 sati ispred crkve, izjavio je sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

On je istakao da će se na trasi kretanja litije sukcesivno uvoditi i poseban režim saobraćaja u ulicama Admirala Geprata, Kneza Miloša, Kralja Milana i Terazije. Litija će se potom kretati Ulicom kneza Mihaila, Pariskom, Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije, Dobrinjskom i završava se krug u  Ulici admirala Geprata. Sve linije gradskog prevoza biće preusmerene samo dok bude u tim ulicama prolazila svečana litija, ukazao je Glavaš.

Pravoslavno sportsko društvo "Sveta Srbija" će u sklopu svečane litije i uz podršku Grada Beograda organizovati i dečiju litiju u kojo će najmlađi Beograđani biti deo naše baštine, naveli su iz tog društva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
saran

05.06.2019 05:04

Pravi gradonačelnik i domaćin!

pijacar

05.06.2019 05:09

Treba približiti gradonačelnika beograđanima a ovo je pravi način.