Radojičić: Spasovdan obeležavamo liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom gradskim ulicama

Autor:

Vesti

31.05.2019

14:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Beograd obeležiće svoju slavu Vaznesenje Gospodnje u četvrtak, 6. juna, najavio je ovogodišnji domaćin slave, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Foto: www.beograd.rs
Zoran Radojičić

On je istakao da će Spasovdan biti proslavljen liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, sa simboličnim zatvarenjem kruga litije u dvorištu Vaznesenjske crkve.

- Slava grada Beograda je ujedno i slava svih sugrađana, nas koji ga volimo i najlepši način da obeležimo ovaj veliki praznik je da to učinimo zajedno – rekao je Radojičić i pozvao građane da uzmu učešća u svečanoj proslavi slave grada, na liturgiji i svečanoj litiji.


Gradonačelnik Radojičić podsetio je da Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine Beogradu dao status prestonice, te da je i ona delila sudbinu grada.

- Kao i naš grad, i krsna slava ovog grada ima burnu istoriju. Obeležavanje gradske slave je povremeno bilo zabranjivano i prekidano, ali i obnavljano. Kroz sve ove vekove, ona je simbolično ukazivala na uzdizanje, nadu i veru – istakao je Radojčić i dodao da mu je velika čast što je ovogodišnji domaćin slave.
Foto: ST/N. PANČIĆ

Spasovdanska litija kretaće se ustaljenom trasom beogradskim ulicama. Prvo stajanje za čitanje molitava za zdravlje Beograđana će biti kod Terazijske česme, drugo stajanje za molitve za poštedu od stradanja, mir i napredak kod Saborne crkve, a treće stajanje za čitanje molitve za pokoj duše svim palim junacima Beograda u dvorištu Vaznesenjske crkve.


Praznik Vaznesenja Gospodnjeg jedan je od deset velikih Gospodnjih praznika, pokretan je praznik i uvek se praznuje četvrtkom, odnosno četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre praznika Svete Trojice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading