(FOTO) Danas je Svetski dan Roma: Gradonačelnik Radojičić obišao porodicu Sulejmani

Autor: beograd.rs

Vesti

08.04.2019

14:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom Međunarodnog dana Roma gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević obišli su danas šestočlanu porodicu Sulejmani u Orlovskom naselju u Mirijevu. Sa njima, kao i drugim stanovnicima ovog naselja, razgovarali su o izazovima sa kojima se suočavaju, kao i pomoći koju Grad pruža.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Radojičić kod porodice Sulejmani

- Posetili smo porodicu Sulejmani, koja od 2015. godine živi u Orlovskom naselju zahvaljujući projektu "Sagradimo dom zajedno". Sa roditeljima smo pričali o tome kako žive, dok je četvoro vesele dece pričalo o školi. Oni predstavljaju pravi primer kako se jedna romska porodica uz adekvatnu pomoć Grada uključila u društvo. Uz uključivanje romske dece u obrazovni sistem, rešavanje socijalnih i zdravstvenih pitanja i zapošljavanje, želimo da doprinesemo da se romska zajednica što bolje živi u Beogradu - ocenio je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da u dve zgrade u ovom naselju, koje je Grad Beograd izgradio 2014. godine zahvaljujući kreditu Evropske investicione banke i sredstvima Evropske komisije, živi 36 porodica.

- Sve porodice uključene su u sistem socijalne zaštite, a zaposleni u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, pomogli su u izradi ličnih dokumenata i zdravstvenih knjižica. To im omogućava da ostvarivanje svih oblika pomoći koje Grad Beograd obezbeđuje. Tu je i pomoć za porodilje, dečje i roditeljske dodatke. Sva deca su upisana u školu koju redovno pohađaju a Grad Beograd će nastaviti da i u narednom periodu preduzima sve mere koje će unaprediti položaj romske zajednice - istakao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsetio da Međunarodni dan Roma predstavlja sećanje na dan kada je usvojena romska zastava, himna, ime etničke zajednice i jezik.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Radojičić sa porodicom Sulejmani

- To je odlična prilika da se podsetimo njihovog velikog i bogatog nasleđa, ali i da usmerimo još veću pažnju na njihov položaj i izazove sa kojima se suočavaju svakog dana. Grad Beograd sistemski radi na rešavanju problema koje Romi imaju, kao i na njihovoj inkluziji u društvo. U protekle četiri godine 260 porodica rešilo je svoje stambeno pitanje, a u planu je da naredne godine to omogućimo za još 44 porodice - kaže Radojičić.

Grad Beograd je sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Jedinicom za socijalnu inkluziju i Jedinicom za smanjenje siromaštva u Srbiji, a u saradnji sa relevantnim državnim institucijama i OEBS-om, izradio Akcioni plan za preseljenje stanovnika novoformiranih naselja Makiš 1, Makiš 2, Jabučki rit, Resnik i Kijevo, koji je u februaru 2013. godine usvojen na sednici Gradskog veća.

Tokom prve faze Evropska Unija podržala je sprovođenje Akcionog plana kroz realizaciju projekta Poboljšanje životnih uslova za najugroženije romske porodice u Beogradu „Sagradimo dom zajedno” izdvojivši za projekat 3,6 miliona evra, dok je grad Beograd učestvovao sa 1,9 miliona evra. Tokom te faze, koja je trajala od februara 2013. do maja 2016. godine, zbrinuto je 120 romskih porodica. Izgrađene su četiri zgrade za socijalno stanovanje u kojima je 68 porodica dobilo pravo korišćenja socijalnih stanova na nekoliko lokacija u Beogradu (Orlovsko naselje, Jabučki rit, Mislođin i Zemun polje), kupljena su seoska domaćinstva za 41 porodicu, dok je deset porodica dobilo podršku u obnovi kuća koje su imali u svom vlasništvu.

Foto: www.beograd.rs
Radojičić kod porodice Sulejmani

U saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji dogovoreno je da se projekat nastavi, te je tako druga faza projekta „Sagradimo dom zajedno”, počela u martu 2017. godine i ima za cilj rešavanje stambenog pitanja za još 44 romske porodice iz novoformiranih naselja. Projekat finansira Evropska unija sa 1,5 miliona evra, a sprovodi ga grad Beograd, Sekretarijat za socijalnu zaštitu, u partnerstvu sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Grad Beograd i UNOPS potpisali su Memorandum o razumevanju u maju 2017. Godine, kojim je UNOPS zadužen za kupovinu seoskih domaćinstava, sprovođenje konsultacija sa korisničkim porodicama i organizaciju i sprovođenje njihovog preseljenja u nove domove, a u skladu sa međunarodnim standardima poštovanja ljudskih prava. Fond za kupovinu seoskog domaćinstava iznosi 12.000 evra u dinarskoj protivvrednosti i do danas, u okviru druge faze projekta, zbrinuto je 17 porodica koje su preseljene u svoje nove domove širom Srbije.

Projekat će trajati do februara 2020. godine do kad se očekuje da će se zbrinuti i  i preostali broj porodica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Ana

08.04.2019 14:58

Drzava se maksimalno zalaze da sve nacionalne manjine imaju svoja prava.

Luka

08.04.2019 15:05

Svim Romima čestitam njihov svetsli dan i želim im sve najbolje a pre svega da nastavimo da živomo u miru i slozi.

Nadica

08.04.2019 15:29

Divno sto je imao vremena za ovo.

Mija

08.04.2019 15:32

Mislim da treba pomoci Romima.Prvenstveno im treba pomoci da se obrazuju.Znacajno je sto je Gradonacelnik Beograda obisao ovu porodicu.Nadam se da ce Drzava jos vise,pomagati Romskim Zajednicama,njima je zaista potrebna pomoc.Romi zasluzuju da zive kao sav normalan svet,jer imaju prava na obrazovanje i zaposljavanje.