(VIDEO) Beograđani hrlili da vide izgrađeno Veliko stepenište na Kalemegdanu, da li će tako biti i posle rekonstrukcije?

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

21.03.2019

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početkom meseca Beograđani su se našli u čudu kada su videli zaštitnu ogradu na početku i kraju Velikog stepeništa na Kalemegdanu. Ovo remek-delo koje je nastalo početkom dvadesetog veka, 1928. godine po planu Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji, konačno je dočekalo potrebnu sanaciju, ali izlomljene ploče i krš, uznemirili su sve one koji Kalemegdan smatraju svojim omiljenim parkom za odmor i relaksaciju.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Kalemegdan

Stručnjak i istoričar, Dejan Ristić, rekao je da je obnova bila potrebna, ali da je način na koji su skidani pločnici izrađeni od bračanskog kamena, nikako nije u skladu sa praksom koja se primenjuje u oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

 

I dok prepirke rastu, na Fejsbuku se pojavio video otvaranja Velikog stepeništa kojem je prisustvavao sam krem tadašnjeg beogradskog društva, kao i čitavi državni, vojni i crkveni vrh.

Nadamo se da će i posle renoviranja Beograđani pohriliti na otvaranja, kao i da će novo stepenište zadrati stari sjaj koji je nekada bio prepoznatljiv kada je kompleks Beogradske tvrđave u pitanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading