Nadležni o zagađenosti vazduha u Beogradu: Ništa neuobičajeno, bilo je i gore

Autor: Tanjug

Vesti

31.01.2019

17:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podaci nekoliko agencija koje mere nivo zagađenosti, po kojima je Beograd jutros bio najzagađeniji grad na svetu, nisu alarmantni i uobičajeni su za ovo doba godine. To tvrde u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Stanice u kojima se meri kvalitet vazduha u realnom vremenu pokazale su da koncentracije zagađujućih materija jesu nešto više, ali to nije ništa neuobičajeno za zimski period - kaže za Tanjug doktor hemijskih nauka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Andrej Šoštarić. 

On navodi i da su podaci promenljivi i da je bilo i većih prekoračenja.

Lošijem kvalitetu vazduha doprinose pre svega individualna ložišta, zatim i vremenske prilike jer se zbog magle zadržavaju zagađujuće materije u prizemnim slojevima atmosfere, a takođe na kvalitet utiču i industrija i saobraćaj.

- Ovo je uobičajena slika za zimski perod i to nije problem samo u Beogradu nego i u većim evrpopskim gradovima - ističe sagovornik Tanjuga .

Kako kaže Šoštarić, dominiraju suspendovane čestice PM 10, koje nastaju kao direktna posledica sagorevanja fosilnih goriva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading