BEOGRAD POSTAVLJA REKORD! Nikodijević: Budžet grada prvi put veći od milijardu evra!

Autor: beograd.rs

Vesti

20.12.2018

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbornici Skupštine Grada Beograda razmatraće na sednici, u petak, 21. decembra, predlog odluke o budžetu za narednu godinu, koji u ukupnom obimu iznosi oko 123 milijarde dinara. To je, prema rečima predsednika parlamenta Nikole Nikodijevića, prvi put da je gradski budžet prešao milijardu evra. Od tog novca, gotovo 13 milijardi dinara predviđeno je za gradske opštine. Najavljeno je i novo izdvajanje za porodilje - jednokratna novčana pomoć od 50.000 dinara za blizance.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Nikola Nikodijević

- Važno je da ćemo 123 milijarde dinara, koje su nam na raspolaganju, raspodeliti tako da zadovoljimo sve korisnike budžeta. Da budžet bude izbalansiran i dovoljno razvojni, ali i socijalno odgovovoran - rekao je Nikodijević.

Planom budžeta predviđeno je više novca za opštine. Sa 10,1 milijardu, koliko su imale ove godine, predviđeno je gotovo 13 milijardi dinara za 2019. za opštine, precizirao je Nikodijević.

Takođe, više od 18,5 milijardi dinara predviđeno je za opremanje komunalne infrastrukture, za izgradnju novih puteva, kanalizacione, vodovodne, toplovodne mreže.

Prema planu gradske kase, biće novca i za izgradnju dva nova doma zdravlja i fiskulturnih sala u osnovnim školama.

Budžet će biti izbalansiran, a nivo socijalnih usluga i davanja ostaje na visokom nivou, čak se i povećava.Tako se povećava pomoc za porodilje, pa će ubuduće žene koje rode blizanace dobijati od grada jednokratnu pomoć od 50.000 dinara, uz sve ostale nadoknade koje dobijaju porodilje. Sredstva grada nisu vezana za ona koja daje republika - pojasnio je Nikodijević.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

On je istakao da deficit za narednu godinu ostaje u okvirima predviđenim zakonom, do 10 odsto, i iznosiće 9,5 procenata.  

- Ustupljeni prihodi budžeta grada planirani su u iznosu nešto više od 46 milijardi dinara, što je 2,1 odsto više od procene ostvarenja tih prihoda za 2018. godinu. Najznačajnije povećanje prihoda je planirano od prihoda od poreza na dohodak građana, u iznosu od blizu 40 milijardi dinara. To je za 3,5 odsto više u odnosu na procenu ostvarenja tog prihoda u 2018. godini, što je, ističu u gradu, rezultat povećanja zaposlenosti i rasta zarada u Beogradu. Očekuje se i veća dobit javnih preduzeća koja će biti uplaćena u gradski budžet naredne godine, i to 5,6 milijardi dinara, što je za 100 miliona dinara više nego u 2018. godini - rekao je predsednik Skupštine grada.

Nikodijević je naglasio da budžet grada i dalje opterećuju krediti prethodne vlasti, pa će, kako kaže, u narednoj godini ukupni izdaci za otplatu glavnice i kamata iznositi oko 4,7 milijardi dinara, što čini 4,36 odsto rashoda budžeta za 2019. godinu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Nikola Nikodijević

- Ulaganje u kulturu iznosiće nešto više od pet milijardi dinara, u saobraćajnu infrastrukturu i organizaciju saobraćaja 39,25 milijardi dinara. Predviđena su veća ulaganja u zdravstvenu zaštitu za 74,58 odsto, a u poljoprivredu za 2,24 odsto - rekao je Nikodijević.

On je istakao da bi Gradsko veće trebalo da usvoji predlog odluke o koncesiji za izgradnju četiri podzemne garaže u Beogradu, sa kineskom kompanijom "Šangdon", koji će se zatim naći pred odbornicima na sednici parlamenta. 

Ukoliko Skupština grada usvoji tu odluku, izgradnja prve garaže na Studentskom trgu trebalo bi da počne na proleće naredne godine. Na sednici će se naći i odluka koja će značiti svim vozačima koji će ubuduće moći u posebnoj, novoj zoni u centru da se parkiraju na pola sata ili da na duže vreme ostave automobile u zoniranim delovima prestonice.

- Omogućićemo građanima da se parkiraju 30 minuta u posebnoj, novoj zoni. Kada treba za kratko vreme da završite neku neodložnu obavezu do banke, prodavnice, omogućićemo da oni koje neće da plate parking sat vremena, plate za pola sata - pojasnio je Nikodijević.

Takođe, u prvoj, "crvenoj" zoni, umesto sat vremena kao što je sada slučaj, biće i dodatnih pola sata. Ako je vozačima potrebno dodatno vreme, u drugoj zoni uz dva, biće im na raspolaganju i treći sat, a u trećoj, "zelenoj" zoni, uz postojeća tri, kao mogućnost postojaće i četvrti sat parkiranja.

Pred odbornicima će se naći i jedna odluka koja je "pilot projekat", a važiće samo za opštinu Vračar.

- Građani te opštine žalili su se da je veliki broj parking mesta zauzet baštama ugostiteljskih objekata, pa je grad odlukom predvideo da više neće moći da se izdaju rešenja za postavljanje bašta restorana i kafića na mesta za parkiranje. Ta odluka će se odnositi za 2019. godinu, i to samo za Vračar, pa ćemo pratiti njene efekte naredne godine, uz mogućnost da je proširimo i na ostale opštine - rekao je Nikodijević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading