ŠTA KRIJE VELIČANSTVENA PALATA SRBIJA: Simbol moći države koje više nema

Vesti

04.12.2018

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ovoj neverovatnoj građevini od 65.000 kvadrata, u kojoj i danas sve odiše istorijom, održana je prva konferencija Pokreta nesvrstanih.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Palata Srbija - impozantno zdanje na Novom Beogradu

Impozantna zgrada Palate Srbija i posle skoro 60 godina od izgradnje najveće je arhitektonsko čudo u zemlji. Neverovatna građevina od 65.000 kvadrata podignuta je 1959. za potrebe tadašnje Vlade SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije), a njen veličanstven izgled i danas simboliše moć koju je imala Jugoslavija kao vodilja Pokreta nesvrstanih i novog komunističkog poretka.

ISPLANIRAN SVAKI DETALJ

Još od vremena Tita i Jugoslavije u Palati se gotovo ništa nije promenilo.

Nameštaj, stolarija, tepisi, klimatizacija - sve odiše istorijom i ostavlja bez daha svakoga ko ovde kroči. To i ne čudi ako se ima u vidu da je u izgradnju uloženo enormnih 11,3 milijarde dinara (što je i danas ogromna svota - čak 96 miliona evra) i da je pažljivo planiran svaki detalj - od biljaka koje će biti zasađene ispred do svake slike na zidu.

U Palatu nisu zaljubljeni samo posetioci, već i kustoskinja Sandra Vesić Tesla, koja je, svesna blaga koje čuva, s velikom pažnjom i strašću sprovela ekipu Terminala kroz najlepši deo zgrade. Središnji deo Palate koji povezuje dva krila bio je naša prva stanica.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Impozantno stepenište vodi do centralnog foajea i mozaika "Sutjeska", grandioznih dimenzija od 90 kvadrata, na kojima je prikazana jedna od najznačajnijih bitaka Narodno-oslobodilačke borbe. U ovom delu smešten je i Titov kabinet, ali nije za razgledanje jer povremeno služi i sadašnjem predsedniku.

Iz centralnog foajea uputili smo se u najuzbudljiviji deo, razgledanje čuvenih šest salona, koji simbolično predstavljaju nekadašnje jugoslovenske republike - Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru. Makedonski je prvi.

- Njegovo uređenje može se opisati kao najtradicionalnije. Glavni deo nameštaja sastoji se iz centralnog stola i polukružne garniture, sofri i klupa za sedenje inspirisanih tradicionalnim makedonskim pokućstvom - priča kustoskinja dok pokazuje i dela makedonskih umetnika koja u istom duhu krase salon.

ŠETNJA KROZ SALONE

Iz svedenog Makedonskog salona ulazimo u Crnogorski. Dočekuju nas življe boje, enterijer protkan motivima iz Njegoševog vremena, a tu je i ručno tkani tepih sa predstavom Crnogoraca u narodnim nošnjama.

Za Slovenački salon i danas bi se moglo reći da je veoma moderan. Zbog dominantne plave boje zovu ga još i Plavi salon, napominje Vesić Tesla.

- Nameštaj je od punog hrastovog drveta, a tu su i zanimljivi detalji poput idrijske čipke na stolovima. Osvetljenje je posebno interesantno jer je urađeno po ugledu na stalaktite Postojinske jame, prirodne retkosti i simbola Slovenije - objašnjava vodič.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Novinarka Srpskog telegrafa sa vodičem u Slovenačkom salonu

I tako, idući iz salona u salon, šetamo kroz bogatu istoriju i kulturu nekada moćne Jugoslavije. Najveći među njima je Srpski, u kome se održavaju veliki svečani prijemi.

- Krase ga unikatni tepisi sa tradicionalnim srpskim motivima, svi ručno čvorovani u pirotskim radionicima sa 40.000 čvorova po kvadratu. Na dva su gradovi i pejzaži Srbije i domaće životinje, a na trećem prikazi iz srpske novovekovne istorije - objašnjava kustoskinja.

Stižemo i do Salona BiH, a jedinstvenu atmosferu u ovoj prostoriji prave svetiljke od bakra koje daju poseban pečat i utisak topline. Nasuprot njemu, najbogatiji salon prirodnom svetlošću koja dopire sa dve velike staklene površine - Hrvatski.

U DUHU SOCIJALIZMA

Ipak, prava moć nekada "silne" zemlje SFRJ oseti se tek kada se kroči u salu Jugoslavija, najveću (800 kvadrata) i najreprezentativniju prostoriju Palate, koja je za vreme svečanih prijema mogla da primi više od 2.000 gostiju. Do danas ništa nije menjano, pa tako posetioci ovde mogu da sede na istim foteljama na kojima su 1961. sedele delegacije Prve konferencije Nesvrstanih zemalja. Ovde se se nalazi i jedan od najvećih lustera na svetu, koji ima čak devet tona i 18 metara u prečniku. Kada se noću upali njegovih 4.300 sijalica, dobija se efekat duge.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

- Osobenost dekoracije ovog salona predstavljaju zidne kompozicije "Let u Kosmos" Petra Lubarde, "Svečano - Putevima nove Jugoslavije" Lazara Vujaklije i triptih-mozaik "Stvaranje Jugoslavije" Mladena Srbinovića. Dela su napravljena da iskažu ideju o prosperitetu i veri u budućnost mlade socijalističke države - pojašnjava Sandra Vesić Tesla.

Međutim, od nekada moćne socijalističke države danas su ostali samo jugonostalgičari koji žale za mirnijim i sigurnijim vremenom od brzog kapitalizma. Palata Srbija zauvek će ostati simbol tog vremena, moći države koje više nema i najimpozantnija građevina koju istorija naše države pamti.

Sve fotografije našeg fotografa iz Palate Srbija možete videti u galeriji ispod.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading