Počinje obnova Karađorđeve ulice!

Autor: beograd.rs

Vesti

21.11.2018

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rekonstrukcija Karađorđeve ulice na potezu od Brankovog mosta do Pariske ulice počinje u sredu, kada će izabrani ponuđač (konzorcijum sa "Energoprojektom" na čelu) zapisnički biti uveden u posao. Kako je za "Novosti" rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, izvođač će narednih dana dopremiti neohodnu gradilišnu infrastrukturu, a za to vreme će se pribaviti rešenje za raskopavanje ulice i saglasnost za izmenu saobraćaja. Rok za završetak posla, vrednog gotovo 712 miliona dinara bez PDV, je 425 dana.

RepublikaFoto: Promo foto
Ovako će ulica da izgleda kada radovi budu gotovi

Radovi na rekonstrukciji ove saobraćajnice podrazumevaju obnovu tramvajskog koloseka od Brankovog mosta do tramvajske okretnice kod Kalemegdana. Na ovom potezu, dužine 682 metra, biće postavljene nove tramvajske šine i kontaktna mreža, a trotoari i biciklističke staze biće prošireni i popločani novim zastorom.

- Rekonstruisana saobraćajnica će u sredini imati saobraćjnu traku za tramvaj i javni prevoz putnika, dok će sa svake strane biti po jedna saobraćajna traka za svaki smer, sa obostranim trotoarima i biciklističkom stazom - objašnjava Vesić. - Tramvajska pruga će neposredno iza Brankovog mosta biti izmeštena ka reci Savi, čime se dobija više prostora za pešački saobraćaj uz postojeće objekte. Vozila će koristiti po jednu saobraćajnu traku sa obe strane tramvajske baštice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zelena površina i biciklističke staze

U okviru rekonstrukcije planira se i uređenje zelene parkovske površine i pešačke staze, postavljanje dečjeg igrališta, dok će biciklistička staza duž celog poteza biti širine od 2,5 do 3,5 metara, i predstavljaće deo biciklističkog koridora Dorćol - Ada Cigalnija.

Na Savskom keju biće formiran travnjak i posađena nova stabla, žbunje i ukrasno bilje, kao i urbani mobilijar.

Kako bi se ubrzao protok saobraćaja, trasu tramvaja će koristiti i vozila za javni prevoz putnika.

- U zoni Kapetanije, uz saobraćajnicu, predviđena je niša za putničke autobuse, kojima će se prevoziti putnici sa turističkih brodova od pristaništa ka centru grada - kaže Vesić.

RepublikaFoto: youtube.com/ Novo jutro - Dea i Sarapa
Goran Vesić

- Savski kej će biti uređen na delu od Brankovog mosta do kraja "Beton hale", na površini od oko jedan hektar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading