Napustio školu kako bi radio kao mlekar, a postao najveća holivudska zvezda: Kompletna biografija Šona Konerija!

Autor:

Zabava

31.10.2020

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ser Tomas Šon Koneri, poznatiji kao Šon Koneri, škotski filmski i pozorišni glumac, koji je danas preminuo u 90. godini života, javnosti je bio najpoznatiji kao prvi filmski Džejms Bond.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šon Koneri

Šon Koneri, rođen 1930. godine u Edinburgu, najpoznatiji je po ulozi Džejmsu Bondu, tajnom agentu 007. U decenijama dugoj karijeri osvojio je brojne nagrade, među kojima su i Oskar, dva Zlatna globusa i dve Bafte.

Napustivši školu sa 14 godina, Koneri je radio ka mlekar, a potom se posvetio bodibildingu. Titula Mister Univerzum dovela ga je i na film i televiziju.

Foto: pixabay.com
Šon Koneri

Šon Koneri je igrao u ukupno sedam filmova o Džejmsu Bondu. Pored njih glumio je i u filmovima "Nesalomivi", "Ime ruže", "Lov na Crveni oktobar", "Indijana Džouns" i mnogim drugim. Godine 2000. Koneri je dobio titulu viteza.

Škotski glumac prvi je igrao Bonda na filmu u ostvarenju “Doktor No” (1962), a potom u još šest naslova iz ovog serijala.

Foto: Tanjug/AP
Šon Koneri

Nagrađen je Oskarom kao najbolji sporedni glumac u filmu Nesalomivi, 1987. godine, Zlatnim globusom kao najbolji sporedni glumac u filmu Nesalomivi, 1988. godine, kao i BAFTA nagradom kao najbolji glavni glumac u filmu Ime ruže, 1986. godine.

Ženio se dva puta, a povukao se sa filma u aprilu 2011. Viđen je na US openu 2012. gde je davao podršku škotskom teniseru Endiju Mareju u finalu protiv srpskog tenisera Novaka Đokovića.

Šon Koneri je bio član Nacionalne partije Škotske koja se zalaže za otcepljenje Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva tj. Engleske.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Šon Koneri

Pored članstva, Koneri je bio jedan od njenih glavnih finansijera. Živeo je na Bahamima, a javno se zarekao da će se vratiti u Škotsku onog dana kada ona bude bila nezavisna.

Mnogi ga i danas smatraju i neprevaziđenim filmskim Bondom, a u ovoj ulozi, osim u “Doktoru Nou”, publika ga je gledala i u filmovima “Iz Rusije s ljubavlju” (From Russia With Love, 1963), “Goldfinger” (1964), “Operacija Grom” (Tunderball, 1965), “Samo dvaput se živi” (You Only Live Twice, 1967) i “Dijamanti su večni” (Diamonds Are Forever, 1971) i “Nikad ne reci nikad” (Never Say Never Again, 1983).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading