UMRO POZNATI GLUMAC! Ostaće upamćen po ulogama uz koje su odrasle generacije!

Autor:

Zabava

24.07.2019

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandski glumac Rutger Hauer, najpoznatiji po ulozi u legendarnom ostvarenju "Blejd raner" iz 1982. godine, preminuo je u 76. godini.Igrao je u više od 100 filmova.

RepublikaFoto: pixabay.com

Za ulogu u ostvarenju "Escape from Sobibor", Rutger Hauer 1988. godine nagrađen je Zlatnim globusom.

Rodio se u malom mestu, nekoliko kilometara od Amsterdama, gde je odrastao. Otac Arend i majka Teunke bili su glumci i predavači drame, tako da su Rutgera i njegove tri sestre (jedna starija i dve mlađe) odgajale većinom dadilje.

Kao mladić, Rutger je bio nemiran i jednom je, igrajući se šibicama, zapalio plast sena. Ne mogavši podneti disciplinu koja je vladala u njegovom okruženju, u 15. godini pobjegao je na more i proveo godinu dana ribajući palube u sklopu holandske trgovačke mornarice. Vrativši se kući, nakon što je vidio dosta sveta, tri je godine radio kao električar i stolar, usput se priključivši amaterskoj pozorišnoj grupi.

1968. nastupio je u seriji Floris, srednjevekovnom ostvarenju nalik na filmove o Aivanhu, kojom je stekao ime i ugled u Holandiji. Nakon što je kratko bio u Holivuud, vratio se kući, gde počinje saradnju s režiserom Verhovenom.

Vratio se u Holivud gde se uspeo probiti i ostvariti značajne uloge. Do sada je nastupio u nizu više ili manje uspešnih ostvarenja, ali njegov talent je uvek dolazio do izražaja. Među filmovima se kao najpoznatiji ističe "Istrebljivač".

Rutger se ženio dva puta, ima kćer Ašu, takođe glumicu, a 1988. postao je i deda. Veliki je pristalica ekologije, a uspostavio je i fondaciju koja se bori za podizanje svesti o AIDS-u.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading