Ekipa emisije "Exploziv" donosi ekskluzivnu priču iz glavne baze Legije stranaca, danas i u utorak u 18.45h na Prvoj televiziji

Autor: Sponzorisani tekst

Zabava

01.04.2019

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legija stranaca, najčuvenija plaćenička vojska na svetu, poznata po surovoj obuci, čeličnoj disciplini i borbi do smrti, bila je decenijama pod velom tajne i na glasu kao utočište za kriminalce. Ekipa emisije "Exploziv" prolazila je višemesečne detaljne provere i dobila dozvolu da uđe u glavnu bazu Legije stranaca u Francuskoj, kao i da provede jedan dan i jednu noć sa legionarima u kasarni Drugog inženjerskog puka.

RepublikaFoto: Promo foto

Imajući u vidu zatvorenost za medije, Prva je jedna od retkih medijskih kuća u svetu koja je uspela da uđe u samo vojno sedište:

- Trebalo nam je oko šest meseci, mnogo prepiske i poziva. Prošli smo proveru njihove službe koju nazivaju "Gestapo". Na sličan način se proveravaju regruti koji žele da postanu legionari, njihova prošlost, da li su osuđivani - kaže autorka priloga Jasna Janković.

Foto: Promo foto

U ovoj priči koju ćemo gledati u dva dela, saznaćemo i kolika je zastupljenost naših ljudi u tim redovima i koliko su vojnici otvoreni za razgovor sa medijima:

Foto: Promo foto

- Mi smo upoznali nekolicinu u Drugom puku. Bili su u početku nepoverljivi, neki su vrlo mladi i tek su prošli obuku, neki su već instruktori, a jedan naš kaplar dvadeset godina ratuje u legionarskoj uniformi. Uspeli smo da zadobijemo njihovo poverenje i zaslužimo čuvene legionarske kape "kepi blanc" kao poklon - otkriva Jasna i dodaje:

RepublikaFoto: Promo foto

- Oficiri Legije stranca dočekali su nas veoma ljubazno i posvetili nam dosta pažnje Tradicija je da se pre ručka pije pivo, tako da smo u jednom trenutku nazdravljali sa oficirima Legije iz čitavog sveta. Poseban doživljaj je bila i noć u kasarni, kao i simulacija borbe koju smo snimali.

Kako izgleda život legionara, koliko Srba zasluži čuvenu belu kapu i zašto je čast da vam Legija stranca postane domovina, saznajte u ponedeljak i utorak u "Explozivu" od 18.45 na Prvoj televiziji.​

Autor: Jasna Janković
Snimatelj: Vladimir Nikolić
Foto: Promo foto

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading