Izložba fotografija iz Brazila: Sve je spremno za "Oksimoron"!

Autor:

Zabava

12.11.2018

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izložba fotogrfaija umetnice Goraqne Hajinović pod nazivom "Oksimoron" održaće se od 15 do 26. novembra u Maloj galeriji Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić.

Foto: Gordana Hajinović
Izložba "Oksimoron" biće otvorena 15. novembra od 19 časova...

Većina fotografija je nastala 2016. godine u Brazilu, tokom boravka u okviru rezidencijalnog programa za umetnike, brazilske fondacije "Sacatar", a izložba počinje 15. novambra u 19 časova.

RepublikaFoto: Gordana Hajinović
Izložba Gordane Hajinović

- Izložba Oksimoron sugeriše preispitivanje granica percepcije stvarnosti. Fotografije sam radila uz pomoć ogledala postavljenog ispred objektiva, pa tako svaki kadar čine dva fragmenta – realni prizor i odraz u ogledalu. Kompozicije, u jedan novi prostorni i vremenski okvir, integrišu te fragmente u jedan sadržaj. One pokušavaju da dekonstruišu mišljenje da objekat postoji tek onda kada u realnosti biva opažen. Tako, sugerišem izvesni aneks na stvarnost i kao takvu je suprotstavljam poimanju „realne“ percepcije, legitimizujući je beleškom objektiva. U ovakvoj konstelaciji poznata stvarnost i njen aneks čine nestvarnu stvarnost, dok metod nije fragmentacija sadržaja, već defragmentacija percepcije. Poigravanje sa granicama prostiranja kadra, njegovim kontekstom, naizmenično priznavanje i osporavanje značaja vremena i prostora su najčešće korišćeni instrumenti za ovu malu studiju mogućnosti i ograničenja opažaja - izjavila je Gordana Hajinović.

Foto: Gordana Hajinović

Gordana Hajinović je samostalna umetnica pri Udruženju likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) na  odseku za Umetničku fotografiju. Studirala je Pozorišnu produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti i diplomirala na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. Do sada je imala 3 samostalne izložbe i učestvovala je na više od 40 izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je preko 20 nagrada i priznanja za fotografiju na domaćim i inostranim konkursima, od kojih su najznačajnije: Stipendija brazilskog instituta Sacatar za dvomesečni rad na fotografskom projektu u Brazilu 2016. godine, u okviru međunarodnog rezidencijalnog programa za umetnike i Godišnja nagrada ULUPUDS za 2013. godinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading