SNIMA SE NOVA SERIJA JAVNOG SERVISA "ŽMURKE": Priča o deci, ali nije za decu!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strahote rata, stradanja i jezivi prizori viđeni očima dece, dugogodišnja su opsesija reditelja Miše Radivojevića koji ovih dana u Pančevu i Ivanovu snima prve kadrove serije "Žmurke".

RepublikaFoto: ST/Đorđe Kojadinović
Glavni junaci serije "Žmurke"

 Iako asocira na bezazlenu dečju igrariju, priča prati nekoliko dečaka i devojčica koji polaze u školu na Dan pobede nad fažizmom 1945.

- Referentna tačka priče jeste 1945, ali kada je ta godina prošla desili su se novi užasi. U tom smislu nije priča o kraju Drugog svetskog rata u našim malim sredinama, već ima širu dimenziju - ističe reditelj i dodaje da je njegovo odrastanje obleležilo etiketiranje najmlađih: "Ovo je dete četnika", "Ovo je dete ubice"...

Sedmogodišnji Uroš Marković, kome je poverena uloga grofa ističe da mu ne pada teško rano ustajanje zbog snimanja.

- Ovo mi je prva uloga na filmu i baš sam zadovoljan. Združio sam se sa svima i uopšte mi ne pada teško rano ustajanje zbog snimanja - ističe mlađani glumac.

RepublikaFoto: ST/Đorđe Kojadinović
SITNIM KORACIMA DO HOLIVUDA: Mladi Uroš Marković

Serija prati jedan period u kojem se predstavnici nove vlasti u euforično obračunavaju sa svima koje i bez suda označe kao krivce, a sve to pred očima nemoćne dece.

Glas Svetozara Cvetkovića sa zadatkom naratora govoriće gledaocima kroz šest epizoda o turbulentnim posleratnim godinama.

- Ovo jeste priča o deci, ali nije za decu, nego za roditelje. Ljudi se danas ne usuđuju da pričaju ili nemaju odnos prema tim pričama, ali je krajnje intimna i bolna. Koliko jedno osećanje koje svi mi imamo prema deci, a koja podrazumeva ljubav nije dovoljna za pravu ljubav i nije razlog ni za jednu dečju suzu - podseća Cvetković.

RepublikaFoto: ST/Đorđe Kojadinović
Svetozar Cvetković i Miša Radivojević
U ulozi dece našli su se i Cvetkovićeva ćerka Klara, ali i sestrić Jovan, koji su se zabavljali stičući prva glumačka iskustva.

- Meni su mama i tata uzor, ali nisam razmišljala o glumačkoj profesiji. Ne volim da me roditelji preslušavaju - ističe mlada Klara Cvetković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading