Egipat preuzeo Otvorenu knjigu

Autor:

Zabava

28.10.2018

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Primopredajom Otvorene knjige, koju je ambasador Maroka Muhamed Amin Belhaž u nedelju uručio ambasadoru Egipata Amru Alguvejliju, svečano je završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga.

RepublikaFoto: Tanjug
Ambasador Egipta i ambasador Maroka na primopredaji Otvorene knjige

Ambasador Alguvejli izrazio je zadovoljstvo što je Egipat druga arapska zemlja koja je postala počasni gost Sajma knjiga i nadu da će reprezentativno predstaviti egipatsku literaturu i kulturu u celini.

- Ovo je bila prilika da bolje upoznamo Kraljevinu Maroko. Sa nestrpljenjem očekujem da još više naučimo o književnosti, umetnosti, tradiciji i egipatskim pogledima na budućnost - izjavio je Ivan Karl, v. d. sekretara za kulturu, koji je podsetio da je institucija zemlje počasnog gosta ustanovljena 2002. godine, ali da je već sada po važnosti tolika da se čini da je tu od početka manifestacije.

Prema prvim procenama, ovogodišnju feštu pod kupolama Beogradskog sajma posetilo je više od 180.000 ljudi, čime je premašen prošlogodišnji broj posetilaca. Slogan "Radost čitanja" na oko 30.000 kvadrata okupio je 980 izlagača, od kojih je 480 bilo domaćih i 95 stranih, a tokom manifestacije održano je 607 programa.

Iskusni izdavači kažu da svaka knjiga ima svog kupca, a među hitovima su ovog puta bili dnevnički zapisi Emira Kusturice "Šta mi ovo treba" u izdanju "Vukotić medije", koji su prodati u 10.000 primeraka!

Prema podacima "Lagune", posetioci su najviše tražili novi roman Vuka Draškovića "Aleksandar od Jugoslavije", najnovije delo Haleda Hoseinija "Molitva moru", "Hipi" Paola Koelja i "Čovek po imenu Uve" švedskog pisca Fredrika Bakmana.

Od 70 naslova iz produkcije "Vulkana" objavljenih između dva sajma čitaoci su najviše kupovali "Devojka i noć" Gijoma Musoa i "Čovek iz lavirinta" Donata Karizija, a na štandu "Geopoetike" knjige "Ubistvo Komtura" Harukija Murakamija, "Jedna priča" Džulijana Barnsa, "Nespokojni" Lin Ulman i "Razgovori s prijateljima" Sali Runi.

"Hari Poter i putovanje kroz istoriju magije" Džoan Rouling ubedljivo je najprodavanija knjiga na štandu "Evrobuka", dok je najtraženiji naslov "Čarobne knjige" bio 37. album stripa "Asteriks".

Najprodavanije knjige "Arhipelaga" su romani Jelene Lengold "Odustajanje", Havijera Serkasa "Hohštapler", Majkla Kaningema "Sati", knjiga eseja i sećanja Čarlsa Simića "Čudovište voli svoj lavirint", kao i dve knjige Danila Kiša: "Peščanik" i "Enciklopedija mrtvih".

Najprodavanija knjiga na štandu kuće "Klio" bila je "Dizraeli i istočno pitanje" Miloša Kovića, dok "Mladinska knjiga" s ponosom kao najprodavaniju knjigu na svom štandu izdvaja foto-monografiju "Čudesna Srbija" Dragana Bosnića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading