Marko Vasiljević, junak filma "Zaspanka za vojnike" : OVO JE PATRIOTSKA ČITANKA ZA SVE NAS

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok su naši preci jurišali da oslobode našu zemlju, mnogi danas jurišaju da što pre iz nje pobegnu, opominje mladi glumac.

RepublikaFoto: Promo
Glavnog junaka, iz čijeg pera saznajemo kako su im tekli vojnički dani, igra mladi glumac Marko Vasiljević

Heroji zahvaljujući kojima danas živimo u svojoj domovini pre jednog veka su u ratnom zanosu, u želji da odbrane kućne pragove, oslobode jarma svoj narod i podignu zapaljene i srušene crkve, probili Solunski front. Pošto su prošli golgotu po albanskim vrletima i izvidali rane na Krfu, nadahnuti slobodarskim duhom, jurišali su kući! Evropa im je tada klicala, a mi smo ih umalo zaboravili.

Njihov polet, hrabrost i odanost Srbiji prikazao je poznati umetnički tandem reditelj Predrag Antonijević i scenaristkinja Nataša Drakulić u filmu "Zaspanka za vojnike", koji će premijerno biti prikazan 1.

novembra na zvaničnoj državnoj proslavi završetka Velikog rata u Sava centru.

GOLOBRADI I GOLORUKI

Film je sniman po motivima "Srpske trilogije" Stevana Jakovljevića, a glavnog junaka, iz čijeg pera saznajemo kako su im tekli vojnički dani, igra mladi glumac Marko Vasiljević.

- Želja svih nas koji smo učestvovali u stvaranju filma "Zaspanka za vojnike" jeste da film ostane kao patriotska čitanka generacijama koje tek dolaze. Akcenat nije na ratu, već na tim ljudima, njihovoj hrabrosti i časti - objašnjava Vasiljević.

Ratni spektakl "Zaspanka za vojnike" je priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Prvom svetskom ratu, a mladi glumac govori o epskom stradanju naših ratnika. Tada smo izgubili trećinu stanovništva!

- Nije tokom rata poginulo sve što je bilo dobro u Srbiji, ali je svakako srpski narod podneo veliku žrtvu. Preko 60 odsto muške populacije je izgubilo život u tom ratu - dodaje mladi Vasiljević.

JURIŠ U SLOBODU

Baš poput Stevana, svršenog studenta biologije, na tom bojištu bilo je mnogo mladića koji su prvi put videli rov, krv i suočili se sa mogućnošću da nikada više ne vide svoje porodice, da nikada ne zasnuju svoje, da i ako se vrate živi, budu doživotni bogalji.

Rame uz rame sa bezbradim dečacima, srpsku vojsku činili su prekaljeni ratnici iz balkanskih ratova, ali opet samo seljaci kojima su i dalje u rukama bolje pristajali plugovi i srpovi nego puške i bajoneti. I jedni i drugi jednako su sanjali svoju Srbiju slobodnu.

- Dok su naši preci jurišali da oslobode našu zemlju, mnogi danas jurišaju da što pre iz nje pobegnu - kaže glumac dodajući da svakodnevno preispituje sebe i da bi svako trebalo da porazmisli kakva je njegova uloga u društvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading