Matija Bećković: SAJAM KNJIGA - novo CRVENO SLOVO srpske kulture

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razume se da ima starijih, čuvenijih i bogatijih sajmova knjiga, ali nema nijedan na koji biste, ma otkud došli, bili dobrodošliji, kazao je Bećković na otvaranju prestižne međunarodne manifestacije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Sajam knjiga traje do 28. oktobra

Akademik Matija Bećković otvorio je sinoć 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga opaskom da čitaoci, kao što znaju kada im je krsna slava, znaju i kada je Sajam knjiga i u ove dane iz najzabačenijih krajeva - Kamenih gora i Suvih dolova - kreću kolone ka Beogradu da održe ovu tradiciju.

- Sajam knjiga u Srbiji je najvoljeniji sajam na svetu! Svenarodni praznik i novo crveno slovo u kalendaru srpske kulture. To što je međunarodni samo potvrđuje istinu da kultura nije kultura ako je usamljena i bez dodira sa drugim kulturama. Razume se da ima starijih, čuvenijih i bogatijih sajmova knjiga, ali nema nijedan na koji biste, ma otkud došli, bili dobrodošliji. Na drugim ćete sresti slavnije pisce, veće izdavače, moćnije poslovne ljude, ali nema nijednog na kome ćete videti više čitalačkog naroda - rekao je između ostalog Matija Bećković.

Taj čitalački narod, publiku željnu kulture, i pisce na štandovima pozdravio je i istoričar Abdulah Busuf, koji je, u ime marokanske delegacije, koju predvodi ministar kulture i komunikacija Mohamed El Araž, zahvalio Republici Srbiji što je odabrala Maroko kao prvu arapsku zemlju počasnog gosta Sajma knjiga.
Pod kupolama Beogradskog sajma smestilo se oko 1.000 domaćih i inostranih izlagača.

Do 28. oktobra u četiri hale, na površini od preko 30.000 kvadrata, pred posetiocima je obilje knjiga različitog žanra, po sajamskim i akcijskim cenama, a manifestacija je i prilika da se čitaoci sretnu s omiljenim autorima.

Slogan "Radost čitanja"okupiće uvažene goste kao što su: Vladimir Medinski (Rusija), Santjago Ronkaljolo (Peru), Valter Ugo Maj (Portugalija), Piter V. Bret (Amerika), Jelena Sagalovič (Rusija)...

U pratećem programu izdvajaju se i izložbe povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović i 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog. Tokom trajanja Sajma knjiga, od 24. do 28. oktobra, biće održan Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga Medija market.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading