GLUMCI NARODNOG SLOŽNI: VREME JE DA SAVIĆ ODE

Autor:

Zabava

18.10.2018

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ansambl ide na festivale bez dnevnica, radimo u ponižavajućim uslovima, u godini jubileja sedam meseci nećemo imati premijeru, ističu umetnici.

RepublikaFoto: Tanjug
Dušanka Glid, Hana Selimović, Vanja Ejdus i Tanja Mndić Rigonat 

Poznato je da Hubač laje na sva usta, ali ništa nije bilo problem dok nisam upitao u jednom intervjuu: "A di su naši novci?". Da su nam makar na početku sezone rekli da u godini jubileja sedam meseci nećemo imati premijeru, da će nam značajno smanjiti budžet... da smo se pripremili. Ovo nije upravljeno protiv Željka Hubača već protiv principa i umetničke slobode - kazao je Hubač, smenjeni direktor Drame Narodnog pozorišta, nakon konferencije koju su organizovali glumci kao protest zbog odluke upravnika Dejana Savića da ga smeni i na njegovo mesto postavi reditelja Juga Radivojevića.

IGRA SA BUDŽETOM

Ipak, Radivojević je juče dao ostavku, što su okupljeni glumci pozdravili gromoglasnim aplauzom i nazvali vrhunskim moralnim činom. Ipak, složno traže smenu upravnika Savića.

RepublikaFoto: ST/Nebojša Mandić
Glumci su burno reagovali na smenu direktora Drame Željka Hubača

- Direktor sektora ne sme biti marioneta, mora da ima senzibilitet da kreira repertoar. Hubača je prepoznao ne samo ovaj grad već čitav region, naš rad je nagrađen, vidljivost kuće je na najvišem nivou. Ko ima pravo da se tako ponaša? Da li je to kuća svih nas ili Savićev privatni prostor? Borimo se za lični integritet, a protiv spinovanja i optužbi da iza nas stoji neka politička organizacija. Iz aviona se vidi da mora da ide! - kazala je rediteljka Tanja Mandić Rigonat i dodala da je sada sve na Ministarstvu kulture, da odredi vršioca dužnosti, ali da to nipošto ne sme da bude Savićev zamenik Aleksandar Stamatović.

Okupljeni glumci, među kojima su i Nada Šargin, Pavle Jerinić, Hadži Nenad Popović, zapitali su se kako je moguće da im se usred sezone smanjuje budžet koji se imenovanjem Juga Radivojevića iznenada povećava.

- Novac od programa su preusmerili i zato Drama sedam meseci neće imati premijeru. Ovo pozorište postoji 150 godina, narod je tu sklanjao glavu kad je bilo najteže, veliki su idoli ovde bili. Kada je umro Nušić, zgrada je bila obavijena u veliki crni flor. I danas je obavijena takvom trakom, koja doduše nije crna, ali pitam se ko se sahranjuje - kazao je Jerinić, aludirajući na građevinske radove u toku jubilarne sezone.

RepublikaFoto: Tanjug
Glumci traže smenu upravnika Dejana Savića

Glumica Dušanka Stojanović Glid istakla je da je za nju ovaj događaj radostan jer vidi kolege složne.
- Savić se okoristio o Hubača i sve nas. Sve nas je optužio za politizaciju i da je svako od nas tu da bi nešto drpio. Svi smo mi socijalno ugroženi, ali nismo ni gladni ni besni. Ovo je dostojanstven protest. Do sada je važilo, posle sramote se izviniš, a on se nama zbog svoje sramote sveti - kazala je Glid, kojoj je uto stigla poruka od upravnika Ateljea 212 Branimira Brstine u kojoj izražava svoju podršku Hubaču i okupljenim glumcima.

NA FESTIVAL BEZ DINARA

Glumice Hana Selimović i Vanja Ejdus pročitale su pisma podrške umetnika i upravnika teatara i ustanova kultura širom regiona u kojima se izražava poštovanje za uspešnost Hubačevog delovanja na promociji Narodnog pozorišta i postavljanja na evropsku mapu.

Naime, za Hubačevog mandata Drama je dobila 107 festivalskih nagrada, imali su 20 premijera, a u kući su režirali renomirani domaći i strani reditelji, primljena je u Evropsku teatarsku konvenciju... Glumački ansambl, ali i tehničko osoblje, žali se na stanje reflektora, šminke, kostima, tonske opreme, ali i higijenskih uslova u zgradi. Ipak, prema rečima Branka Vidakovića, Hubač je "pao" onda kad je skrenuo pažnju na upravnikovu bahatost. Olga Odanović otkrila je da su glumci na festival MESS otišli bez dnevnica.

- To smo saznali u autobusu. U Sarajevu smo shvatili da su poslate pogrešne najavne fotografije, pogrešan prikaz predstave. Odlučili smo da igramo jer smo stigli u Sarajevo - otkrila je glumica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading