SAJAM KNJIGA Otvoriće poznati pesnik i akademik Matija Bećković

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pesnik i akademik Matija Bećković otvoriće 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji se održava od 21. do 28. oktobra, a u ime zemlje počasnog gosta Maroka prisutne će pozdraviti istoričar i pisac Abdulah Busuf.

RepublikaFoto: Tanjug/O. TOSKIĆ
Otvoriće Sajam knjiga...čuveni pesnik i akademik Matija Bećković

Predsednik Odbora Beogradskog sajma knjiga Zoran Avramoviæ napomenuo je da je ostalo još tri dana do momenta u kojem æe se prikazati "izdavačka žetva".

- U toku 63 godine Beogradski sajam knjiga je uspeo da prebrodi ekonomske i političke izazove. Danas se suočavamo sa digitalnom revolucijom i takozvanom "krizom čitanja". Zato je naš slogan ove godine "Radost čitanja" i verujem da bi to mogao slogan za svaki naredni sajam knjiga- rekao Zoran Avramović, predsednik odbora Sajma knjiga.

Urednica programa Beogradskog sajma knjiga Sanja Milić kazala je da je izdavaštvo najvitalnija, najmasovnija kulturna industrija koja ima najdužu tradiciju.

-U programima Beogradskog sajma knjiga učestvovaće svi koji su važni za nastajanje knjige: prevodioci, ilustratori, grafički dizajneri, kao i niz važnih autora. Zadovoljstvo mi je što mogu da najavim da će ministar kulture Ruske federacije Vladimir Medinski predstaviti svoju knjigu "Rat-Mitovi ŠSR-a 1939-1945" u nedelju, 21. oktobra, nakon otvaranja Beogradskog sajma knjiga. To je velika čast za naš Sajam knjiga - rekla je Milićeva.

U sali "Desanka Maksimović", koja je namenjena najmlađim čitaocima proslaviće se 120 godina od rođenja poznate pesnikinje.

- Ponosna sam što Beogradski sajam knjiga otvara pesnik Matija Bećković. Zato smo i osmislili program "Dijalog poetika" u kojem će pesnici sučeljavati svoja mišljenja, baš kao i pisci u programu "Dijalog proza". Namera nam je da kroz dijaloške forme predstavimo dela i pisce kao što su Ljubica Arsić, Vladan Matijević, Goran Petrović, Milena Marković... - kazala je urednica programa.

Novoimenovani gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ocenio je Beogradski sajam knjiga kao izuzetan brend Beograda i Srbije.

- Nema sumnje da je Sajam knjiga najdugovečnija i najposećenija manifestacija kulture u glavnom gradu. U digitalnoj eri naši ljudi imaju nesmanjeno interesovanje za knjigu i književne programe i verujem da je kulturna i edukativna misija Sajma knjiga neprocenjiva. To je mesto gde se svima pruža mogućnst upoznavanja s tokovima u domaćoj i svetskoj književnosti - rekao je Karl i dodao da je u osam dana trajanja Sajam knjiga velika porodica autora, izdavača, čitalaca, prevodilaca, knjižara, bibliotekara...

Mohamed Amin Belhaž, ambasador Maroka najavio je posetu ministra kulture Mohameda El Araža, koji će predvoditi delegaciju iz Maroka.

- Maroko je prva arapska zemlja koja je počasni gost Beogradskog sajma knjiga i potrudićemo se svi zajedno da na štandu od 100 kvadratnih metara predstavimo bogatu kolekciju knjiga, uključujući književnost, istoriju filozofiju, politiku društvene nauke - rekao je Amin Belhaž.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading