"Avala Studios" Više od 50 MILIONA EVRA ulaže u OBNOVU STUDIJA NA KOŠUTNJAKU

Autor:

Zabava

16.10.2018

13:45 >> 20:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Avala Studios" ovih dana bavi se pribavljanjem građevinskih dozvola kako bi za nekoliko meseci, početkom 2019. započela ambiciozan projekat obnove studijskog kompleksa na Košutnjaku.

U posao ulažu više od 50 miliona evra, a kada sve bude gotovo, kako se očekuje 2021. godine, studio će zapošljavati oko 50 ljudi.

RepublikaFoto: Promo foto
"Avala Studios" ulaže u očuvanje domaćeg fundusa

Generalni direktor kompanije „Avala Studios" Peter Dajko izneo je na jučerašnjoj konferenciji da je njihov cilj da podstaknu potencijal koji Beograd i Srbija imaju: izuzetne lokacije, stručno osoblje, bogatu tradiciju filmske industrije. 

NAŠI STRUČNJACI, SVETSKA PRODUKCIJA

- Zahvaljujući odličnoj inicijativi državnog rukovodstva i ulasku u program podsticaja 2016, Srbija danas omogućava podsticaje od 25 odsto za strane produkcije, što je čini izuzetno konkurentnom u ovom delu Evrope. Dodatno, prema proračunu na osnovu iskustva iz regiona, moderni studiji i pozicioniranje na mapi evropske filmske industrije, Srbiji bi moglo da donese najmanje 120 miliona evra prometa godišnje, što je četiri puta više u odnosu na prethodnu godinu- izjavio je Dajko, i dodao da će više od 3000 produkcijskih stručnjaka iz Srbije indirektno raditi u najboljim uslovima u regionu, učestvujući u kreiranju ostvarenja koja će se gledati širom sveta.

RepublikaFoto: Promo foto
Obnavljamo fundus i čuvamo srpsku filmsku tradiciju: Peter Dajko

Kompanija "Avala Studios" do sada je već uložila je 50 hiljada evra samo u obnovu jedinstvenog fundusa koji broji 27 hiljada kostima, među kojima su i originalne uniforme srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata.
- Mi u „Avala Studios" mislimo da je to srpsko nacionalno blago, i stalo nam je do toga da ga očuvamo i zaštitimo, isto kao što čuvamo i tradiciju i prepoznatljivost koju ime "Avala film" uživa u filmskom svetu. Iz fundusa smo srpskim kinematografima ustupili na korišćenje kostime za snimanje filmova „Zaspanka za vojnike" Predraga Gage Antonijevića i „Čarape kralja Petra" Lazara Ristovskog, koji obrađuju tematiku iz Prvog svetskog rata - otkrio je Dajko.

TURISTIČKI POTENCIJAL

Vladimir Kuba, nekadašnji direktor filmskog studija u Češkoj „Barandov" i direktor razvoja filmskog biznisa u „Avala Studios", veruje da obnovljeni i prošireni studijski kompleks na Košutnjaku može da doprinese i razvoju filmskog turizma u Srbiji. Primer za to je Novi Zeland nakon snimanja trilogije "Gospodar prstenova".

- Ukupna površina studija za snimanje iznosiće 11.800 kvadratnih metara, uz dodatne, prateće produkcijske objekte i kancelarijski prostor. A dodao bih da će visina studija biti 20 metara, i da će to biti najviši studijski prostor u regionu. Otvaranje ovakvog kompleksa povećava i turistički potencijal Srbije, jer će mnoge scene koje budu snimljene, ne samo u našim studijima, već i na ulicama Beograda, na planinama Srbije, privlačiti  turiste iz celog sveta -  izjavio je Kuba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading