Prvo gostovanje novog "Balkanskog špijuna" na Danima Zorana Radmilovića

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sceni pozorišta "Zoran Radmilović" u Zaječaru 14. oktobra će biti otvoren pozorišni festival Dani Zorana Radmilovića, a do 22. oktobra publika će biti u prilici da vidi još osam predstava iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Kine.

RepublikaFoto: Arhiva
Zoran Radmilović u kultnoj predstavi "Radovan Treći"

- Dani Zorana Radmilovića našli su svoje mesto u pozorišnom životu Srbije, a glavna poruka festivala jeste dobro komuniciranje sa drugim pozorišnim sredinama. Selektor je uključio neke od najznačajnih predstava koje se daju u regionu, a zbog kojih će nam biti zadovoljstvo da ocenjujemo najbolja glumačka ostvarenja - kaže Nebojša Bradić, predsednik stručnog žirija, dodajući da festival krasi posebna atmosfera koja je uspostavljena između scene, publike i grada.

Ovogodišnji program festivala je raznolik, a publiku očekuju predstave: "Audijencija" i "Vernisaž" (Narodno pozorište "Zoran Radmilović" iz Zaječara), "Ustav Republike Hrvatske" (Satiričko kazalište iz Zagreba), "Noćna straža" (Atelje 212, Beograd), "Krivac" (Narodno pozorište "Ivan Vazov" Sofija), "Korešpodencija" (Zvezdara teatar, Beograd), "Kralj Lir" (Narodno pozorište, Sarajevo), "Balkanski špijun" (Narodno pozorište, Beograd) i "Naši dani" (Narodno pozorište, Sarajevo).

RepublikaFoto: Promo foto
U glavnom programu naćiće se i predstava "Balkanski špijun", kojoj će ovom prilikom biti prvo gostovanje

Novina festivala jeste Festival malih pozorišta u čijem će se programu naći monodrame i duodrame, a predsednik žirija je čuveni glumac Ivan Bekjarev.

- Svi kulturni festivali koji se održavaju u Zaječaru objedinjeni su pod komandnom palicom Vlade Đuričica, direktora festivala - ističe Bekjarev.

Bekjarev navodi da će publika biti u prilici da vidi nagrađivane predstave: "Ispovest Dimitrija Karamazova" pozorišta Madlenijanum, Kabare "Brevrovizija" družine "A" iz Beograda, "Ispočetka" Narodnog pozorišta iz Zaječara i "Bog te mazo" Šabačkog pozorišta".

RepublikaFoto: Promo foto
Monodrama "Ispovest Dimitrija Karamazova" u okviru Festivala malih pozorišta

U okviru pratećeg programa 27. pozorišnog festivala u Zaječaru biće otvorena izložba Miloša Šobajića iz kolekcije Umetničke galerije "Radionica duše" Momčila Moše Todorovića.

- Ako je Srbija ikada imala nešto kvalitetno jeste pozorište. Već 50 godina od kada ja idem u pozorište uvek je bilo svetsko i evropsko. Atelje 212 je pre pola veka nazvan "Prozor u svet" i generacije ljudi su se školovali gledajući šta se to dešava u Evropi otkrivajući fantastične predstave gde je i Zoran Radmilović bio jedan od zvezda i idola nas dvadesetogodišnjaka tog doba - ističe Šobajić.

Prema rečima uvaženog slikara, na njega je Zoran Radmilović u predstavama "Kralj Ibi" i "Razvojni put Bore Šnajdera" ostavio najveći utisak, te da mu je čast što će njegove slike biti sastavni deo festivala posvećenog Zoranu Radmiloviću.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
U pratećem programu festivala biće izložba Miloša Šobajića

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading