"IZGREDNICI" SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA Savet AFUN kaže: Zečevićev film bio najmanje loš!

Autor:

Zabava

07.09.2018

15:58 >> 15:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Film "Izgrednici" reditelja Dejana Zečevića srpski je kandidat za predstojeću 91. dodelu Oskara, saopštio je Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN).

Foto: Promo plakat
Film "Izgrednici", srpski je kandidat za Oskara!

Najviše glasova članova saveta osvojilo je ostvarenje "Izgrednici" reditelja Dejana Zečevića (9), dokumentarac Mile Turajlić "Druga strana svega" imao je tri glasa, "Nigde" Predraga Velinovića jedan, dok "O bubicama i herojima" Petra Pašića nije dobio nijedan glas.

NI ZA DŽABE

RepublikaFoto: Promo
Scena iz filma Dejana Zečevića

Prema rečima filmologa Božidara Zečevića, savet je bio na ivici da ove godine ne proglasi kandidata.

- Nisam bio usamljen u tom stavu, mislio sam zašto praviti trošak i slati film kada nema šanse da bude nagrađen. Onda mislim to je ipak naš prozor u svet jer država za nas ne brine. Postavlja se pitanje šta mi dobijamo slanjem filma ako to film ne zaslužuje? Pa Ministarstvo kulture izdvaja tih 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, autor ima priliku za neku promociju... - kaže Zečević, ali dodaje i da "savet staraca" kako zove filmske stručnjake, apsolutno stoji iza svoje odluke.

Uprkos insistiranju generalnog sekretara Mirka Beokovića da se glasanje odvija po protokolima, glas kritičara Petra Volka izbrojan je kao nevažeći, a Volk je nezaokruživanje jednog filma obrazložio time što je u prostoriji loše svetlo, a on je "poluslep".

Beoković je istakao i nezadovoljstvo članova AFUN izuzetno malim odzivom producenata koji su, kaže, "kukali da im je kotizacija preskupa" (oko 30.000 dinara), ali se nisu odazvali ni sada kada je prijava besplatna.

UMETNIČKI BLOKBASTER

- Svi samo spinuju, hvale svoje filmove. Te to je blokbaster, ali sa primesom umetničkog, te to kad izađe biće hit, te pobednik festivala po regionu. A zašto niko ne kaže da naši filmovi ne pobeđuju u A selekciji ni Pule, ni Motovuna, Sarajeva... već su to selekcije za region?! A shvatite da mi više sponzorišemo te festivale, nego domaće. Tako će nam kinematografija izumreti - kazao je Beoković.

Pred Zečevićem je sada da šalje materijal Američkoj filmskoj akademiji, ali i da obezbedi komercijalno prikazivanje filma tokom makar jedne sedmice pre početka smotre.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading