PLJUŠTE OSTAVKE Subotički festival bez direktora i Saveta

Autor:

Zabava

29.08.2018

17:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobodan Marković, idejni tvorac, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, podneo je neopozivu ostavku uz obrazloženje da se pripreme jubilarnog 25. izdanja festivala već mesecima obavljaju mimo njega i suprotno dosadašnjoj praksi. Otvoreno pismo je uputio gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu, kao i predsedniku Saveta festivala Ljubivoju Ršumoviću, koji je i sam nedavno podneo ostavku iz sličnih razloga.

RepublikaFoto: ST/ V. Lukić
Ostavku podneo i predsednik Saveta festivala Ljubivoje Ršumović

- Festival je postao predmet nekih drugih interesa, dok su zanemarena sva načela i svi ciljevi postavljeni još prilikom osnivanja 1994, kojima smo se mi u našem radu vodili -naveo je Marković 28. avgusta u dopisu.

Brojni problemi, kako je dodao, nastali su zbog narušenog poverenja, loše komunikacije i odnosa izvršnog producenta (Otvoreni univerzitet u Subotici) prema Festivalu, koji se ogledao "u nizu štetnih postupaka, a koji je kulminirao ukidanjem radnog mesta izvršnog direktora Festivala, što je, između ostalog, ugrozilo dalje funkcionisanje manifestacije".

Marković je naveo i da je obavešten da je 14. avgusta polovina članova Saveta podnela ostavke, jer je izvršni producent samovoljno suspendovao odluke Saveta i preuzeo rukovođenje Festivalom mimo Statuta i Osnivačkog akta. Ostavke su podneli: predsednik Saveta pesnik Ljubivoje Ršumović, potpredsednik Saveta teatrolog dr Zoran Maksimović, novinarka Gordana Đurđević i mr teatrolog Miroslav Radonjić.

Naglašavajući da mesecima nije ni na koji način uključen u realizaciju ovogodišnjeg Festivala i da svojim imenom i delom ne stoji iza onoga što će publici biti ponuđeno, Marković je ukazao da informacija na sajtu Festivala, prema kojoj je on još uvek direktor i selektor, nije tačna i "dovodi u zabludu sve eventualne posetioce i potencijalne učesnike Festivala koji nisu upoznati s pravim stanjem stvari".

- Jedino što mi preostaje da sačuvam lični i profesionalni integritet je da podnesem ostavku i time iskažem i poštovanje prema članovima Saveta koji su to već učinili - naveo je Marković i izrazio žaljenje što 25. Festival neće biti obeležen na način dostojan jubileja.

"Obavljanje te naše društveno odgovorne funkcije koja nam je poverena od zajednice, svojim delanjem onemogućio nam je Izvršni producent Festivala, Otvoreni univerzitet u Subotici", naveli su Ljubivoje Ršumović, Zoran Maksimović, Gordana Đurđević i Miroslav Radonjić.

Predsenik i članovi Saveta su naveli da je Otvoreni univerzitet u Subotici u potpunosti preuzeo rukovođenje Festivalom, suprotno njegovom Osnivačom aktu i Statutu. Takođe, kako su naveli, izvršni producent je nezakonito poništio odluke Saveta i izabrao novog selektora, sa kojim priprema jubilarni, 25. Festival.

Festival pozorišta za decu godinama izaziva ogromno interesovanje pozorišnih kuća iz celog sveta, pa i poslednjih nekoliko godina, kada je zbog finansijskih problema, bio domaćin trupama koje su same snosile putne troškove i nastupale bez honorara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading