Profesor Milanović: ŠANTIĆ I DUČIĆ ŽIVELI U ZABLUDI!? Govorimo ISTIM JEZIKOM, a vi ga zovite KAKO HOĆETE

Autor:

Zabava

24.08.2018

16:56 >> 17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Lingvistički gledano, ne postoji dilema da se jednim jezikom govori u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Lingvistika ni na koji način ne može da pruži potvrdu za postojanje crnogorskog ili bošnjačkog jezika čak i u bliskoj prošlosti. Sa druge strane, niko ne može da brani bilo kome da svoj jezik zove kako hoće - kazao je Tanjugu Aleksandar Milanović, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i predsednik Društva za srpski jezik i književnost.

RepublikaFoto: Tanjug
MILANOVIĆ: Lingvistika ne poznaje crnogorski ili bošnjački jezik

Cenjeni profesor, koji je i učesnik Međunarodnog kongresa slavista, naglašava da je pitanje identiteta u središtu svakog razgovora o jeziku kojim se služi najveći broj stanovnika na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

- Počeci slavistike postavljaju srpski, kao jedan od centralnih slovenskih jezika. Tu nema govora o hrvatskom, bošnjačkom ili pak crnogosrkom jeziku. Nisam siguran da je tadašnje gledanje na distribuciju i raspored slovenskih jezika pogrešno samim tim što je udaljeno od 21. veka. Istoričari jezika na problem savremenih imenovanja jezika gledaju svakako drugačije nego što je to slučaj savremenim tumačima jezika - kazao je Milanović.

Prema njegovim rečima naučni pristup analizi jezika podrazumeva i okolnosti u kojima nijedna relevantna institucija kao što je Unesko ne poznaje pravo samoporedeljenja ili samoimenovanja jezika.

- Takva platforma bi dovela do apsurda. Nekoliko ljudi bi mogli da se dogovore da od sutra govore marsovskim jezikom. Moramo da odredimo šta je ograničenje diskursa slobode i gde je granica sumnje u nečije "relevantno" mišljenje. Da li se relevantno mišljenje zasniva na osećanju ili na naučnom argumentu... - dodao je Milanović.

On primećuje, slušajući većinu kolega iz Bosne i Hercegovine, da su svi srpski pisci koji su živeli i stvarali u toj geografiji u dubokoj zabludi.

- Kočić, Šantić, Dučić verovali su da govore srpski jezik, ali sada me kolege iz BiH ubeđuju da to baš nije bilo tako - navodi Milanović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Makrijan

24.08.2018 21:03

Odlican tekst! Bravo!