VELIKI JUBILEJ: Spektakularan 60. rođendan RTS!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Političari, glumci, pevači, umetnici i sportisti uveličali su slavlje nacionalne kuće, čiji čelnici najavljuju još mnogo uzbudljivih godina za milione vernih gledalaca.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
KOLIBRI Velikim aplauzom ispraćeni mališani

Gala prijemom u Takovskoj i spektakularnim koncertom na Tašmajdanu Radio televizija Srbije obeležila je juče 60 godina postojanja. Političari, umetnici, sportisti i druge ličnosti iz javnog života sjatile su se juče u zgradu javnog servisa da sa direktorom te kuće Draganom Bujoševićem i saradnicima podele sreću i ponos zbog velikog jubileja nacionalne televizije.

ERA DIGITALIZACIJE

Bujošević, koji je zajedno sa urednicom zabavnog programa Oliverom Kovačević dočekivao zvanice na ulazu televizije, istakao je da su svi koji su se okupili juče neraskidivo vezani sa RTS.

- Kako je ova televizija rasla i odrastala, tako smo i svi mi uz nju odrastali. Kada sam gledao neku od emisija o sportu, pozvao sam Šarenca i pitao: "Jesu li svi ovi ljudi bili legende", on se nasmejao i odgovorio da jesu. Po prvi put u istoriji RTS napravili smo internet platformu RTS planeta, preko koje možete da vidite naših 11 televizijskih i čujete četiri radijska kanala svuda u svetu gde postoji internet. Po prvi put u istoriji počećemo sa digitalnim emitovanjem i prestaćemo da budemo jedina televizija u Srbiji koja se emituje sa traka - rekao je Bujošević.

TELEVIZORI NA ULICAMA

I on, kao i svi ostali, prisetili su se velikih i svetlih trenutaka RTS, čiji je eksperimentalni program počeo 23. avgusta 1958. iz nezavršene zgrade Sajma. Prvi Dnevnik počeo je u 20 časova, a vodio ga je legendarni Mića Orlović. U Beogradu je bilo postavljeno 80 televizora na kojima je narod na ulicama pratio program jer su televizore u kuæama i stanovima tada imali samo neki.

KONCERT NA TAŠU

Umetničko-zabavnim programom publici su vraćena sećanja na najgledanije serije, filmove i emisije prikazane na RTS-u. Na prvom od dva velika koncerta povodom 60. rođendana RTS na stadionu Tašmajdan (Drugi je na programu u petak, prim.aut.) pevali su  Goran Bregović, Željko Joksimović, Bajaga, Bora Čorba, Manjifiko i druga poznata imena, koja su obeležila RTS program svojim numerama.

- Drago mi je da sam deo istorije Javnog servisa. Svi umetnici koji su ovde obeležoli su na svoj način nacionalni program u prethodnih šest decenija - rekao pevač Željko Joksimović pred nastup.

Publika je uživala i u Bajaginim velikim hitovima, a pevač se tokom nastupa prisetio "male crne kutije" i podelio svoja sećanja sa publikom.

- Moja prva sećanja na RTS su crnobeli televizor i drveni ram, kao i odličan program. Većinu svojih pesama sam snimio za PGP RTS i to me raduje - prisetio se Bajaga.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Maestralni Milenković na sceni Taša

Najveći aplauz publike dobio je violinista Stefan Milenković, koji je najavljen kao RTS-ovo dete, dok je Bora Dugić zvukom frule podsetio na najlepše krajeve Srbije, koji su prikazivani na video-bimu.

Kako je izgledala proslava RTS 23. avgusta i ko je sve prisustvovao koktelu i koncertu pogledajte u našoj galeriji:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Srbin

24.08.2018 11:02

Sta je sa kritickim novinarstvom, sto nepisete da Sladjana Milosevic nije pogodila ni jedan ton.