ODGOVOR KOMISIJE Stajčićev rad NIJE ŠOK za parisku scenu

Autor:

Zabava

22.08.2018

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komisija Ministarstva kulture i informisanja Srbije za predlaganje programa za Kulturno-informativni centar (KIC) Srbije u Parizu saopštila je da skulptura Milorada Miće Stajčića “Over the rainbow” sa Diznijevim junacima u položaju koji aludira na seksualni čin, a koja je na intervenciju Ministarstva kulture uklonjena iz izloga KIC-a, ne predstavlja bilo kakav šok za parisku scenu, niti je namera da prezentuje sadržaj kao nacionalni stav, već je samo jedan od radova na kolektivnoj izložbi “Kraj i početak”.

RepublikaFoto: KIC Srbije
Diznijevi junaci u nezgodnoj pozi premešteni iz izloga na sprat KIC Srbije

- U Parizu, gradu sa velikim umetničkim kapacitetom, potencijalom i raznolikošću, ovakav rad ne predstavlja šok. Rad je nastao 2009. i nema nikakve veze sa savremenim okolnostima u državama u kojima je izlagan - tada je predstavljao razmišljanje autora na temu sa kojima se on kao savremeni umetnik susreće, a koja je predmet njegovog interesovanja: društvo i pozicija čoveka u njemu -  navela je Komisija u saopštenju, uz pohvale kustoskinji Kseniji Marinović za izložbu “Kraj i početak” na kojoj je predstavljen i Stajčićev rad.

Komisija je ukazala i da se izlog KIC-a nalazi preko puta francuskog Centra za savremenu umetnosti “Žorž Pompidu”, koji “apsolutno izlaže i vrednuje savremeni jezik umetnosti” i u kojem su izlagali svetski umetnici kao što su Jim Dine ili Paul McCarthy, koji su “zašli mnogo dublje u sferu zazornog i grotesknog koristeći likove koje je Dizni osmislio”.  

- Osim toga, svesni smo novinskih članaka, televizije i tabloida danas, koji na dnevnom nivou prenose mnogo više eksplicitije i ‘seksualnije’ sadržaje, a cenzura i začuđenost  u galerijama odjednom postoji - navela je Komisija koju čine dramaturg Boban Jevtić, istoričarka umetnosti Ana Bogdanović, istoričarka umetnosti i kustoskinja Una Popović, istoričar Stanislav Sretenović i pijanistkinja Jovanka Višekruna.

U njihovom saopštenju se podseća i da je umetnik Milorad Mića Stajčić vrlo poznat i priznat na srpskoj umetničkoj sceni, te da više od 10 godina radi skulpture monumentalnih dimenzija koje prikazuju Diznijeve junake u različitim situacijama.

Komisija je navela u saopštenju i da je čula da je izložba “Kraj i početak” sjajno propraćena i da postoji veliko interesovanje, što je, kako je navela, za promociju KIC Srbije u Parizu sjajna stvar, pogotovo što se nalazi u okrilju drugih stranih kulturnih centara, kao i samog savremenog centra “Žorž Pompidu”.

Ministarstvo kulture saopštilo je prethodno da je na njegovu intervenciju iz izloga KIC u Parizu uklonjen "artefakt koji je izazvao kontroverze u srpskoj dijaspori, ali i u domaćoj javnosti”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading