AUTOR "SRBENKE" Potreslo me je kad Nina nije mogla da izgovori da je Srpkinja

Autor:

Zabava

21.08.2018

06:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikad mi nije bila namera da napravim dokumentarac o predstavi. Mislio sam da ću snimiti deo nekog budućeg filma koji bi se bavio podelama u našem društvu. Međutim, kad se na probama pojavila 12-godišnja glumica Nina, svi planovi su se promenili. Njena lična priča me je toliko potresla da nisam imao izbora nego da snimim film o njoj, izjavio je za portal 100posto.hr Nebojša Slijepčević, autor dokumentarca "Srbenka", nakon što je osvojio nagradu Srce Sarajeva na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu.

RepublikaFoto: printskrin/yotube
Slijepčević došao na probu da uči od Frljića, a kameru poneo jer je znao da će predstava izazvati kontroverze

Dokumentarac beleži proces reditelja Olivera Frljića i glumačke ekipe koja je radila na predstavi o 12-godišnjoj devojčici Aleksandri Zec, koja je ubijena sa porodicom u Zagrebu samo zašto što je Srpkinja.

U intervjuu Slijepčević navodi da je na probu došao kako bi učio od Frljića, te da je kameru poneo jer je znao da će predstava izazvati kontroverze, a izdvaja i najupečatljiviji trenutak koji je zabeležio.


- To je trenutak kad Oliver traži od Nine da pred publikom kaže koje je nacionalnosti. Nina je Srpkinja, no Oliver joj govori da ne mora reći istinu... I Nina se lomi, dvoumi se, razapeta je između ponosa i straha. Izraz njenog lica u tom trenutku je neopisiv i izrazito potresan. Da nema tog kadra, ne bi bilo ni filma... - kazao je autor i dodao da je šira tema filma uticaj rata na generacije koje dolaze.
RepublikaFoto: printskrin/yotube
Dokumentarac beleži proces rada na predstavi o Aleksandri Zec

- Na ovim prostorima često imamo osećaj da živimo u zatvorenim krugovima i da se istorija ponavlja iznova i iznova. Ne mogu zamisliti važniju temu od ove. Moj otac je doživeo dva rata, ja jedan, voleo bih da moj sin ne doživi nijedan... Srce Sarajeva je posebna nagrada, a nominacija za Evropsku filmsku nagradu je i važnija... Međutim, ne radim filmove zbog nagrada, nego zbog publike. Nadam se da će sve ove nagrade privući publiku da pogledaju film kad krenemo u distribuciju u drugoj polovini septembra - zaključio je Slijepčević za 100posto.hr.


Uz Slijepčevića su na dokumentarcu radili i producent Vanja Jambrović u produkcijskoj kući "Restart", montažer Tomislav Stojanović, kao i snimatelji Bojan Mrđenović i Iva Kraljević. Za zvuk su bili zaduženi Tihomir Vrbanec i Ivan Zelić, a izvršnu produkciju Tibor Keser i Rea Rajčić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading