ŠEST VEKOVA MANASIJE Viteški festival posvećen jubileju

Autor:

Zabava

15.08.2018

07:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni viteški festival Despot Stefan Lazarević - Just out Manasija biće održan od 24. do 26. avgusta podno zidina manastira Manasija i posvećen je jubileju - 600 godina manastira kod Despotovca.

RepublikaFoto: Promo
Četvrtu godinu pod zidinama Manasije festival počinje 24. avgusta

Već četvrtu godinu za redom ova manifestacija je besplatna, a promoviše srpsku kulturu i baštinu, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta. Pored demonstracija viteškog umeća, degustacije srednjevekovne hrane i pića, predstavljanja srednjevekovnih zanata, bogatog kulturno umetničkog programa uz pesmu i igru, posetioci će biti u mogućnosti da prošetaju i kroz viteško selo kako bi se upoznali sa srednjovekovnim načinom života, oruđem i oružjem te epohe.

Za najmlađu publiku u okviru viteškog sela biće organizovano i mnoštvo radionica (slikarska, grnčarska, mačevalačka, streličarska...)

 
Broj učesnika pod srednjovekovnim oklopom svake godine raste. Prošle godine je nastupilo 400 boraca, a ove se očekuje 500 učesnika. Pored domaćih predstavnika, na turniru će biti trupe iz više od 20 evropskih zemalja, koje će kroz defile i demonstraciju veština prikazati svoje srednjevekovno nasleđe.
 
Posetioci festivala će imati priliku da vide i premijeru igrano-dokumentarni film o Despotu Stefanu Lazareviću "Naučiti mrak da sija".
 
Preko 150.000 ljudi je posetilo manastir Manasiju i videlo festival uživo prethodne tri godine. Pored toga, prošle godine organizatori festivala uspeli su u velikoj meri da animiraju i štampu i portale iz sveta. Atmosfera sa festivala je bila slika dana u londonskom Telegrafu, omanskom Timesu, a MSN je na naslovnoj strani portala objavio spot u kojem se scene sa borilišta iz Manasije porede sa serijom "Igra prestola", najgledanijom na planeti poslednjih sedam godina. Iranski nacionalni dnevnik je emitovao reportažu o festivalu.
 
- To su neki uspesi kojima se ponosimo jer smo uspeli da pošaljemo sjajnu sliku iz Manasije u svet. Grad Despotovac i ceo region imali su značajno povećanje broja turista u prethodnim godinama, čemu je doprineo ovaj festival. Takođe, veliki broj učesnika festivala se vraćao u Srbiju kako bi obišao i druge turističke destinacije u zemlji, na šta smo veoma ponosni - poručili su organizatori ove značajne manifestacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading