ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA U ARANĐELOVCU: Istraživanje ostataka manastira u toku

Autor:

Zabava

13.08.2018

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Manojlovcima I Lipovcu, selima opštine Topola u toku su arheološka istraživanja. Zapisi turskih knjiga, kao i priče iz naroda podstakli su arheologe da krenu u potragu.

 

RepublikaFoto: Tanjug
Arheolozi na terenu

-Upravo po tim zapisima koji datiraju iz 16. veka, u selu Jermenovci postojala su dva manastira, jedan posvećen svetom Nikoli, a drugi Svetom Arhangelu - rekao je Vladan Milojević, kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu za Tanjug.

Crkva za koju se veruje da pripada jednom od ta dva manastira, pronađeni su u susednom selu Manojlovci na lokalitetu Ðurine ćelije.

-Crkva je manja građevina sa polukružnim psidom, bila je zasvedena poluobličastim svodom i pokrivena krovom na dve vode. Pod crkve je od kamenih ploča nepravilnog oblika - opisuje Milivojević.

RepublikaFoto: Tanjug
U oltaru je otkrivena zidana stopa na kojoj je stajala kamena ploča časne trpeze

Na zidovima crkve sačuvane su velike površine živopisa, čiji su fragmenti u većim količinama pronalaženi u šutu tokom iskopavanja.

-Neposredno pored crkve istraživani su ostaci manastirskog konaka, prikupljeno je dosta pokretnih nalaza kao što su turski i ugarski novac, metalni noževi, ostaci grnčarije koji svedoče o životu u okviru manastira- navodi kustos.

Milojević podseća da je na tim prostorima iskopavanje prvi put započeto 2013. u organizaciji Narodnog muzeja u Aranđelovcu, a da se ove godine planira završetak iskopavanja.

Posetioco iz susednih sela dolaze da zapale sveću u natkrivenim konzervativnim ostacima crkve, kao i turisti koje put kroz šumovit kraj tog sela dovede baš na lokalitet Ðurine ćelije.

Paralelno sa tim istraživanjem, Narodni muzej je nedavno obavio još jedno iskopavanje u selu Lipovac na lokalitetu Dizaljka.

RepublikaFoto: Tanjug

Na tom prostoru se nalazi ogromno neolitsko naselje površine preko 30 hektara iz mlađeg kamenog doba vinčanske kulture čija se starost procenjuje na približno 6.500 godina. Otkriveno je 1911. godine, a prva istraživanja su započeta tridesetih godina prošlog veka, koja su vršili arheolozi sa Harvarskog univerziteta.

Prema Milojevićevim rečima, prvo je na površini od pola hektara urađeno geofizičko ispitivanje kojim je ustanovljena tačna pozicija neolitskih kuća, a ove godine su započeta iskopavanja jedne od brojnih kuća iz tog perioda.

-Najzanimljiviji pokretni nalazi spadaju u uobičajen repertoar vinčanaca, a to su čovekolike figurine, ukrašene keramičke posude, zoomorfne figurice. Inače kuće neolitskih ljudi su bile pravljene od kolja opletenog prućem preko kojih je nabačeno blato, što podseća na naše starinske kuće. Ukrašavali su kuće, ali i predmete kojima su se služili- rekao je kustos.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading