CAR DUŠAN, MARKO KRALJEVIĆ I MRNJAVČEVIĆI U BANJI KOVILJAČI

Autor:

Zabava

09.08.2018

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Revija dokumentarnog i etno filma "Aleksandar Saša Petrović", koja se već 15. put tradicionalno održava u u Banji Koviljači, biće večeras svečano otvorena.


 U organizaciji Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača i produkcijske kuće Contrast Studios iz Beograda, revija ove godine nosi podnaslov "Junaci srpske prošlosti u Banji Koviljači" i trajaće  do 13. avgusta. 

RepublikaFoto: Promo
Junaci srednjeg veka

Tokom pet večeri, u predivnom ambijentu banjskog parka, na Kraljevoj terasi, gledaoci će imati prilike da vide deset polučasovnih igrano-dokumentarnih filmova. Svaki od njih nosi priču o životu i sudbini nekog od najvećih junaka srpskog srednjeg veka - caru Dušanu, Marku Kraljeviću, braći Mrnjavčević, Vuku Brankoviću, knezu Lazaru, Milošu Obiliću i drugima. 

KAKO JE IZGLEDAO ŽIVOT U SREDNJEM VEKU

U realizaciji ovih filmova učestvovali su eminentni domaći i strani stručnjaci iz oblasti istorije, arheologije, književnosti, etnologije, koji su imali nimalo lak zadatak da na realan način predstave ne samo dobro poznate istorijske podatke, već i materijalnu kulturu i sve ostalo što je činilo svakodnevni život u srednjem veku.

RepublikaFoto: Promo
Tim stručnjaka istraživao je život tog doba do detalja

U svakom od filmova, kroz razgovore sa stručnjacima i priče glavnog naratora, kao i uz vešto ukomponovane stihove iz epske narodne poezije, gledaoci će imati priliku da vide i rekonstrukcije stvarnih događaja, kreirane kombinacijom moderne animacije i igranih segmenata uz autentične kostime i rekvizutu.

FILM O KNEZU LAZARU

Na večerašnjem svečanom otvaranju revije, publici će se pokloniti upravo autori i stručni tim koji je realizovao serijal ovih filmova u produkciji Contrast studiosa - scenarista i reditelj Gordan Matić, stručni saradnici: arheolog Marko Aleksić, profesor književnosti Boško Suvajdžić, istoričar Miloš Ivanović, kao i glumac Vlada Aleksić koji u serijalu ima ulogu vodiča i naratora.

Publici će se predstaviti i direktor fotografije Predrag Jočić kao i producent Jelena Bajić Jočić.
Revija dokumentarnog i etno filma "Aleksandar Saša Petrović" trajaće do ponedeljka, 13. avgusta kada će biti svečano zatvorena prikazivanjem filma o knezu Lazaru. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading