FRANCUSKA REDITELJKA PLJUJE PO SRBIMA: Kusturičin Kamengrad je mesto genocida

Autor:

Zabava

08.08.2018

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Florens Lazar nas predstavlja kao ubice i uzurpatore, a u tome joj zdušno pomaže majka Srpkinja. Hrvati oduševljeni njenim filmom

 

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Bolje da je obradila priču o zverski ubijenom predratnom sarajevskom umetniku Slobodanu Samardžiću: Emir Kusturica

Francuska rediteljka srpskog porekla Florens Lazar snima dokumentarce u kojima Srbe predstavlja kao ubice u prethodnim ratovima, ali i uzurpatore koji prisvajaju imovinu svojih odbeglih komšija. Njen film "Kamen" nedavno je premijerno prikazan u Hrvatskoj iako je snimljen pre četiri godine, a tamošnja publika i kritika dočekale su njeno ostvarenje sa svim pohvalama i oduševljenjem.

VERSKI MARKETING

U takozvanom dokumentarcu Lazarova, čija je majka Srpkinja, a otac Jevrejin, Srpsku pravoslavnu crkvu predstavlja kao glavnog falsifikatora istorije, Srbe iz Republike Srpske kao zločince, dok su Bošnjaci jedini preostali čuvari tradicije koji se brane od napadne ideologije SPC i srpskih nacionalista.

- Već deset godina u Trebinju se gradi sveti grad. Tu se radi o "verskom marketingu", a predmet filma su ljudi koji se odupiru stanju društva u kojem se postavljaju novi nacionalni i verski temelji, a time briše istorija jednog naroda, te oslanja na falsifikovanje sopstvene istorije - isticala je autorka u prezentaciji svog filma pre nekoliko godina. Budući da srpski ne govori, majka joj je služila kao prevodilac na terenu, dok je otac kao osnivač organizacije Sarajevo u Parizu bio njen izvor "istinitih informacija o tome šta se na Balkanu stvarno zbiva".
Francuska autorka kao simbole nove, prekrojene istorije navodi Hercegovačku Gračanicu i Andrićgrad, a prenošenje kamena iz Trebinja u Višegrad poredi sa ratnim dešavanjima u istočnoj Bosni i na jugu Hercegovine, posebno podvlačeći reči kao što su progon, silovanja, masakr, deportacija...
RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Andrićgrad je Latzarovoj falsifikovanje istorije


- Kamengrad je izgrađen na sportskim terenima gde je vršena deportacija Bošnjaka. Tamo sam dočekana veoma srdačano i ljubazno. Kamen kojim se gradi kleše se u Trebinju i radi se o jednom od simbola prekrojene istorije, što je kontradiktorno pričama Emira Kusturice, koji taj projekat predstavlja kao kulturno-istorijski centar BiH. Obišla sam Tvrdoš, gde se kleše kamen, tamo sam zatekla majstora koji mi je pokazao kako se to radi, ali nije želeo odgovoriti odakle mu kamen - navodi Lazarova.
Ona tvrdi i da su Srbi u BiH silovali 50.000 Bošnjakinja zbog želje za uništenjem njihovog potomstva, a ne zbog "muškog nagona".

PREMIJERA NA VIDOVDAN

Hrvatski portal još navodi kako je sreća što je Emir Kusturica kasno saznao šta Lazarova radi, pa je rediteljka već završila snimanje. Premijeru svog filma zakazala je ni manje ni više nego za Vidovdan 2014, baš kada je otvoren i Andrićgrad.

RepublikaFoto: Tanjug
Lazarova cinično komentariše i što je Andrić postavljen kao stub srpske kulture

- Na Jutjubu se možete uveriti o kakvom poduhvatu je reč. U njemu su Ivo Andrić, Nikola Tesla i Petar Drugi Petrović Njegoš predstavljeni kao stubovi srpske kulture i nauke, a obnovljene zgrade uzaludno su pokušavale dočarati patinu prošlosti - kudi Lazarova.

Njeni raniji filmovi koje naziva dokumentarnim prikazivani su u Parizu, Njujorku i na svetskim festivalima na kojima su dobijali prestižne nagrade, a autorka se čudi zašto u njenoj rodnoj grudi za nju nema mesta i razumevanja. Vredno je pomena i da je Fondacija "Rotšild" jedan od glavnih finansijera njenog filma.
 

 


 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading