ZAOSTAVŠTINA GLUMAČKOG VELIKANA: Pajine lule, skice i stihovi

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumački virtuozitet odavno nam je poznat, ali zahvaljujući Pavlovoj udovici Mirjani, imamo priliku da se upoznamo i sa Pavlom stidljivim pesnikom i piscem, brodograditeljem, strastvenim kolekcionarom lula i svega što ima veze sa duvanom.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Pavle Vuisić

Mirjana je odlučila da sve sitnice koje su činile Pavlov život, koji publika nikada nije mogla da upozna, preda Udruženju Adligat, gde je pre tri godine otvoren i njihov legat.

ČUVALA GA OD NJEGA SAMOG

- Često je cepao i uništavao ono što napiše, a ja sam njegova dela, od njega samog, spasavala koliko sam mogla. Nije nikada hteo da se vraća na ono što je napisao. Ostavljala sam te sitnice na nekoliko mesta, posebno na ona za koja sam znala da njega ne zanimaju - za Srpski telegraf priča Mirjana. Njenom voljom, veći deo njihove zaostavštine sada je u Adligatu, uključujući i zajednički stan.

RepublikaFoto: Promo
Voleo lule i sve što ima veze sa duvanom


Do sada je u Adligatu bio značajan deo zaostavštine - originalni testamenti, pesme pisane rukom na papirićima, salvetama, poleđini kutija cigareta, fotografije, ključevi od splava, kamiona iz serije "Kamiondžije", crtež-autoportret, knjige... Od sada su tu i originali svih zaključenih ugovora o snimanju filmova, serija i emisija, veći broj neobjavljenih pesama pisane njegovom rukom i kucani rukopisi, dva neobjavljena scenarija za film i priče, lična dokumentacija, medicinska, dokumentacija o učešću u Drugom svetskom ratu sa 18 godina.
RepublikaFoto: Promo
Hobi o kojem je malo ko znao: skice za brod

Uprkos ovom papiru, Paja je čitav niz bitaka sa državom bio kada mu je traženo da služi i redovan vojni rok, "da bi se valjda obučio za ratovanje", komentariše Mirjana.

- Tu su i projekti za čamce i brodiće, skice i pisma iz Kalifornije, odakle je kupovao projekte, pa često uputstva nisu bila potpuna. Uživao je u gradnji, u stvaranju, ali bi ih odmah po završetku poklanjao ili prodavao. Zatim, kolekcija lula, koju je sa strašću skupljao i beskrajno voleo, duvan i ostali pribor za lule. Pribor za brijanje, češljevi, upaljači, naočari... - nabraja Pavlova udovica. Osim glumačkog talenta, Mirjana nam otkriva i da je Pavle bio obasut darovitošću. Tako se među stvarima mogu naći i crteži, dva autoportreta, ali i jedan Mirjanin portret rađen olovkom.

NIJE VOLEO GLUMU

Po njenim rečima, Pavle nikada nije ni bio glumac, te da je govorio da on ne glumi u svojim ulogama.

RepublikaFoto: Promo
Pavle nije smatrao da njegovo pisanje vredi

- To je za njega bilo ponašanje određene osobe, u glumi nije voleo posebno preglumljavanje, smatrao je da svako treba da bude ono što jeste. Voleo je književnost, i za to je imao velikog dara, ali se nije ostvario, pa zato mislim da je u svom ličnom nezadovoljstvu odbacivao ono što je zapisivao, a što je izlazilo iz njega. Svoje emocije je zadržavao u sebi. Njega ste morali stalno otkrivati. Bio je dobra, plemenita i nesrećna duša - zaključuje Mirjana Vuisić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading