OTKRIVENE NOVE TAJNE POMPEJA I VEZUVA

Autor:

Zabava

03.08.2018

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedno od najslavnijih arheoloških lokaliteta na svetu rimski antički grad Pompeji zatrpan 79. godine tokom erupcije vulkana Vezuv počeo je da se iskopava pre 270 godina i tim povodom je otvorena izložba najnovijih otkrića javio je američki časopis "Arheologija" za avgust ove godine.

 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Tajne prekrivene vulkanskom lavom

Pošto je za proteklih 270 godina istražena samo jedna trećina ovog lokaliteta izložba je postavljena na obodu 1200 kadratnih metara koji se sada istražuju. Arheolozi taj prostor tek rasčišćavaju jer postoji opasnost od odrona zemlje koji bi zatrpao već otkopane ostatke Pompeja .

Uklonjena je zemlja i stigli su do sloja iz vremena erupcije Vezuva. Ispostavilo se da je to pravi rudnik artefakata starih skoro 2000 godina.
RepublikaFoto: youtube.com/printscreen


Posetiocima je omogućeno da vide vide još jednu od ulica Pompeja u kojoj su, prilikom erupcije zatrpani fragmenti ukrasne dekoracije sa zgrada, delovi fresaka koje su krasile spoljašnje i unutrašnje zidove kuća i njihovih vrtova koji se posle dva milenijuma mogu ponovo videti.
RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Vezuv iznad ruševina antičkog grada


Dobro očuvani zasvođeni ulaz u jednu od zgrada ukrasen je efektnim freskama na kojima su naslikani delfini na tamno crvenoj pozadini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading