SLAVJANSKI BAZAR: Sa Vaengom na srpskom "Hriste Bože" u čast Kosova pevao Vitebsk

Autor:

Zabava

02.08.2018

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oda slovenskoj umetnosti i kulturi, a pre svega muzici, ponovo je u Vitebsku na Dvini okupila svet. Najveći festival istočne Evrope - "Slavjanski bazar" u Belorusiji ove godine ugostio je umetnike iz četrdesetak država od Baltika do Malte i od Kazahstana preko Rusije do Srbije i Kube, koji su univerzalnim jezikom planete spajali tradiciju i moderno raznih meridijana.

RepublikaFoto: Promo foto
Vaenga pevala pesmu "Hriste Bože" na srpskom jeziku

Vitebsk je tako, u skladu s tradicijom započetom 1992. godine na svakom koraku bio grad festival, od Dramskog teatra i Pozorišta Ljaljka, trgova i ulica punih umetnika i narodnih stvaraoca do najvažnije raskošne scene Letnjeg amfitetara.

RepublikaFoto: Promo foto

Nad Dvinom 24 sata muzike i kulturnog glamura, izložbe velikana poput Ilje Repina, Marka Šagala, raskoš ansambla Gželj i Kubanskog kozačkog hora koji čuvaju raskoš ruske tradicije, ulični žongleri, komsomolke i partizanke s vojnim orkestrima, žongleri, sveremene i kostimirane pozorišne ulične trupe mladih, vatromet i govor predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji je i označio da spektakl pod pokroviteljstvom beloruske Vlade može da počne.

RepublikaFoto: Promo foto

Ono što je, nakon raspada Sovjetskog Saveza zamišljeno kao festival koji će nastaviti da neguje neraskidive veze naroda i država Rusije, Belorusije i Ukrajine,  posebno značajno u ovim danima, ali i ostalih sovjetskih republike, vremenom se pretvorilo u umetničko i medijsko okupljanje sveta. Zaista treba doživeti taj spoj imperijalnog i sovjetskog s modernim, a Belorusija kao domaćin pokazala je da je u tome jedinstvena.

RepublikaFoto: Promo foto

Zvona  s brojnih bogomolja od dominantne, poput dvorca, Hristovog uspenja, čije stepenište podseća na Španski trg, do onih sa tornja Crve Aleksanda Nevskog podsetila su u festivalskim danima na dan kada su ubijeni poslednji Romanovi, car Nikolaj II sa porodicom. Stara drvena larva danas čuva i pronosi tradiciju svete velikomučeničke carske porodice i ona je otvorila vrata za brojne učesnike festivala, a bilo ih je na hiljade i turiste koji su ispunili do poslednjeg hotelskog mesta u Vitebsku.

RepublikaFoto: Promo foto

O caru Nikolaju II je predstavljajući člana svog benda iz Jekaternburga na sceni Letnjeg afmitetara progovorila i jedna od najvećih zvezda i najplaćenijih umetnica Rusije, šansonjerka i prva dama ruske autorske pesme Elena Vaenga. Digla je na noge najmanje 20.000 ljudi, kada je na srpskom zapevala "Hriste Bože" za naše Kosovo, pevali su Belorusi sa njom.

RepublikaFoto: Promo foto

Ovacijama su dočekani na istoj sceni i predstavnici Srbije u revijanom delu Goran Bregović i njegov Orkestar za svadbe i sahrane, a potom i Emir Kusturica sa No smoking orkestrom. Još jednom, su i na Slavjanskom bazaru potvrdili da su svetske i evropske zvezde i beloruska publika je pevala sa njima. Koliko se poštuju velikani umetnosti stvarane još na prostorima SSSR pokazali su nastupi narodnog umetnika, naveće priznanje Rusije i svih bivših republika pevača Aleksandra Morozova i kompozitora Igora Ločenka, prijatelja Če Gevare i Fidela Kastra.

Zlato u takmičarskom delu odneo je predstavnik Rumunije, a u Vitebsku se i danas sećaju nastupa Jelene Tomašević i dolaska Ivana Bosiljčića,čiji je film premijerno prikazan u delu festivala posvećenom sedmoj umetnosti. Jednostavno - oduševljenje na svakom koraku kada na Slavjanskom bazaru i uopšte u Belorusiji kažete da ste Srbin, da ste iz Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading