Geri Lukas: Ima nešto u Mećavniku što me inspiriše

Autor:

Zabava

16.07.2018

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok se u Drvengradu iščekuje dolazak velikana svetske muzičke scene, Denisa Macujeva, gosti festivala „Boljšoj" razmenjuju utiske sa nastupa legendarnog američkog gitariste i kompozitora Gerija Lukasa.

RepublikaFoto: Boljšoj festival
Uvek se rado vraća Kusti: Geri Lukas


- Ima nešto u vezi ove planine što me inspiriše, a bez daha me ostavljaju svi ovi mladi muzičari sa svojim talentima. Magično je i izuzetno mi je drago što sam ponovo ovde - kaže Geri Lukas, koji je druge festivalske večeri u Drvengradu dao muzičku pratnju nemoj ruskoj komediji „Šahovska groznica" reditelja Vsevoloda Pudovkina iz 1925.

Američki gitarista, kantautor i kompozitor, nominovan i za Gremija, nekadašnji član grupe Keptn Bifhart, saradnik Lu Rida, Krisa Kornela, Peti Smita, Leonarda Bernštajna, Nika Kejva i mnogiih drugih, drugi put boravi u Drvengradu. Ove godine je nastupio na Kustendorfu i tada je ozvučio i kadrove ostvarenja snimljenog prema scenariju Vladimira Majakovskog. 

RepublikaFoto: Boljšoj festival
Oduševljen talentom mladih muzičara

KUSTIN FAN


- Prvo sam gledao „Podzemlje", pa „Otac na službenom putu" i onda redom Kusturičine filmove. Veliki sam fan, pa me je prijatelj koji je izveštavao sa Kustendorfa povezao sa organizatorima. Imao sam priliku da učestvujem na džem sešnu sa Kusturicom i njegovim orkestrom, a sada sam ozvučio ruski film koji su mi poslali pre šest meseci i bilo je vrlo inspirativno spojiti bluz i Čajkovskog - dodaje Lukas, koji inspiraciju pronalazi u svakodnevici, a dobre ideje često kad je sam sa sobom u hotelskim sobama daleko od svoje baze Njujorka.

Druge večeri Boljšoja, koji se šestu godinu godinu zaredom održava uz podršku "Gasprom njefta", publika je imala priliku da čuje multitalentovane muzičarke Mariju Andrejevu i Janu Jakovljević, kao i fantastični Veliki orkestar Škole za muzičke talente iz Ćuprije pod vođstvom violončeliste Dragana Đorđevića.

NAJTRAŽENIJI PIJANISTA

Treće festivalske večeri nastupiće najtraženiji pijanista na svetu, Denis Macujev, u pratnji Simfonijskog orkestra Boljšoj pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera. Macujev je i umetnički direktor šest međunarodnih festivala i godišnje održi oko 200 koncerata u najprestižnijim dvoranam sveta, a na programu koncerta na Mećavniku biće dela Rahmanjinova i Geršvina.
Na završnoj festivalskoj večeri, 17. jula, nastupiće čuveni violinisti Julijan Rahlin i Roman Simović.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading