Svečano otvoren šesti muzički festival "Boljšoj" uz podršku "Gasprom njefta"

Autor: Sponzorisani tekst

Zabava

16.07.2018

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Mećavniku je svečano otvoren muzički festival "Boljšoj", koji se šestu godinu zaredom održava uz podršku kompanije "Gasprom njeft". Festival je otvoren koncertom čuvenog violiniste Nemanje Radulovića i njegovog ansambla "Dabl Sens", a u okviru svečane ceremonije nastupio je baletski prvak Konstatin Kostjukov uz pratnju prvaka Jovice Begojeva i solista Miloša Marijana i Tatjane Tatić.

Foto: Promo foto

- Boljšoj je festival koji se od ostalih razlikuje po tome što na njemu nema crvenog tepiha. Pošto sam ja šetao tim crvenim tepisima, mogu sa sigurnošću da kažem da je mnogo bolje bez njih. Uvek se sećam kako je na ovom brdu bila samo jedna šljiva, gomila pokošene trave koja je istrulila i bio je jedan stub preko kojeg je išla struja. To je bilo pre 15 godina. Ono što je važno je da je pre šest godina došlo do jedne saradnje u kojoj je grupa entuzijasta sa "Gasprom njeftom" napravila ovaj festival. Ima li igde na svetu mesto koje je skriveno kao Mećavnik na koje iznenada u 23 časa uveče helihopterom dođe najveći živi dirigent na svetu - Gergijev? Ima li igde na svetu ovako skrivenog mesta, na kome se sa klavirom poigrava majstor kao što je Denis Macujev? Nema. Ima li mesta gde su veliki "Gasprom njeft" i mali Mećavnik uspeli da nađu zajednički jezik? Nema. Koristim ovu priliku da zahvalim svim ljudima koji su od početka učestvovali u organizovanju ovog festivala, uz pomoć "Gasprom njefta" tu su i RASTA studio iz Beograda, Lotika sa Mećavnika i bend koji se zove Emir Kusturica & No smoking orchestra - izjavio je Emir Kusturica prilikom otvaranja.

RepublikaFoto: Promo foto

- Danas su me novinari pitali po čemu se Boljšoj razlikuje od drugih festivala? Odgovorio sam da je to verovatno jedini festival klasične muzike koji se održava u selu. Kada je reč o takvim festivalima, svi su navikli na svečana odela, velike sale, ali ovaj festival je nešto sasvim drugačije. Posle sam shvatio da nije stvar samo u tome što se festival održava u selu, već u jednom posebnom svetu koji je osmislio Emir Kusturica. Emir je prošle godine predložio da festival traje jedan dan duže. Na taj način dobili smo još jedan dan sreće, u svetu koji je smislio Emir Kusturica - rekao je otvarajući festival Aleksandar Dibalj, član upravnog odbora "Gasprom njefta".

RepublikaFoto: Promo foto

Ovogodišnji festival, koji će po prvi put trajati četiri dana, pored nastupa Nemanje Radulovića biće mesto susreta violinista Julijana Rahlina i Romana Simovića, kao i čuvenog ruskog pijaniste Denisa Macujeva.

RepublikaFoto: Promo foto

Šesti put zaredom, mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičiće se za zlatnu, srebrnu i bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije od 13 - 17 godina i 18 - 25 godina. O najboljima odlučiće žiri koji čine predsednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

RepublikaFoto: Promo foto

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija "Gasprom njeft", jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Pored toga, kompanija "Gasprom njeft" na ovaj način nastoji da pruži podršku jačanju prijateljskih veza Srbije i Rusije.

RepublikaFoto: Promo foto

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading