JELENA TRIVAN: RASPISUJEMO NOVI KONKURS ZA NACIONALNI FILM

Autor:

Zabava

06.07.2018

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svaki državni dinar uložićemo pametno i uvesti jasna pravila. Neki lobiji veruju da FCS služi njima, a ne srpskom filmu, kaže nova predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

RepublikaFoto: Lična arhiva
TRIVANOVA: Potrebni su nam filmovi koji će osvajati nagrade i vratiti gledaoce u bioskope

Pred novim Upravnim odborom Filmskog centra Srbije (UO FCS) našle su se odluke komisija o podršci novih ostvarenja bez mogućnosti da se bilo šta menja, a najmanji je problem konkurs sa nacionalnom temom jer odluka nije pala, zbog čega će biti raspisan novi konkurs!


Ovo ekskluzivno za Srpski telegraf otkriva Jelena Trivan, koja je 18. juna imenovana za predsednicu UO FCS i koja u prvom razgovoru za srpske medije sa te funkcije govori o prvim koraci u rešavanju nagomilanih problema kuće, koja treba da podržava najbolja domaća ostvarenja.


Koji je najveći problem koji ste uočili i sa kojim ćete se prvo uhvatiti ukoštac?
- Ove godine je budžet Filmskog centra Srbije veći nego ikada ranije i za divljenje je što je Vlada Srbije prepoznala značaj srpskog filma i uložila značajna sredstva. Međutim, ono što je potrebno da iz toga proizađe su filmovi koji će dobijati nagrade na najvećim festivalima i filmovi koji će vratiti gledaoce u bioskope. Deficit filmova sa nacionalnim temama je takođe uočljiv i volela bih da ih bude više i da se za njih opredele značajnija sredstva.


Upravo je konkurs sa nacionalnom temom izazvao buru kada je ostavku podneo predsednik komisije zbog filma "Djeca Kozare".
- Znate, kada sprečite bilo kakav sukob interesa, date šansu novim ljudima, uvedete jasne procedure, onda lako otklanjate sumnje u sopstveni rad. A bura će uvek biti zato što postoji uverenje određenih lobija da je Filmski centar Srbije napravljen da služi njima, a ne srpskom filmu, a naše je da pokažemo i da niko nije pretplaćen da svake godine dobija državne subvencije, dok neki drugi nemaju ama baš nikakve šanse.

Koji su sada planovi?

- Novi UO FCS se našao u prilično nezahvalnoj situaciji. Da verifikuje odluke koje je ranije donela komisija bez mogućnosti da išta u tim odlukama menja. Kada je reč o filmu sa nacionalnom temom tu smo imali odrešene ruke jer komisija nije završila svoj rad i nije donela odluku. Zato smo postupili onako kako je zakonski i moralno najispravnije, raspisavši novi konkurs sa novom komisijom, a u nadi da ćemo ovog puta dobiti još kvalitetnije predloge.


Kakve novine možemo da očekujemo?
- Mene je za ovo mesto preporučio uspeh u "Službenom glasniku", tačnije, sposobnost da upravljam procesima i finansijama na način dobar za kulturu. Tako da se može očekivati da ćemo svaki državni dinar uložiti pametno i uvesti što jasnija pravila i procedure sa merljivim parametrima i rezultatima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading