Tereziji Mora Bihnerova nagrada i 50.000 evra!

Autor:

Zabava

04.07.2018

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznata nemačka književnica Terezija Mora ovogodišnja je dobitnica Bihnerove nagrade, najprestižnijeg književnog priznanja koje se dodeljuje na nemačkom govornom području. Nagrada će Tereziji biti dodeljena 27. oktobra u Darmštatu, a iznos nagrade je 50.000 evra.

RepublikaFoto: Promo
Terezija Mora

Nagradu „Georg Bihner“ dodeljuje nemačka Akademija za jezik i književnost u Darmštatu.

-  U svojim romanima i pričama Terezija Mora je posvećena strancima i beskućnicima, nesigurnim egzistencijama i ljudima koji su u potrazi za utočištem od životnih udara i nesreća našeg vremena -  kaže se u saopštenju žirija Bihnerove nagrade.

Žiri takođe pohvaljuje beskompromisnost s kojom Terezija Mora razmatra izgubljenost urbanih nomada i istražuje bezdno unutrašnje i spoljašnje neizvesnosti: „Ovo pripovedanje je sugestivno i moćno, intenzivno u slici sveta i u napetosti pričanja – sa ironijskim akcentima, mračnim aluzijama i analitičkom oštrinom.“

Rođena 1971. godine u Šopronju u Mađarskoj, Terezija Mora od početka devedestih živi u Nemačkoj. Za svoje romane i priče dobila je više književnih nagrada, između ostalih, Nagradu „Ingeborg Bahman“, Nagradu „Erih Frid“, Nagradu Sajma knjiga u Lajpcigu i Nagradu Franfurtskog sajma knjiga.

Na srpskom jeziku u izdanju "Arhipelaga" objavljen je roman Terezije Mora "Jedini čovek na kontinentu". Prevodilac romana je Maria Glišić. Ovim romanom je započela trilogiju koja je, u međuvremenu, nastavljena romanom "Čudovište", dok je treći deo ove trilogije o doživljajima Darijusa Kopa, junaka naših kriznih, tranzicionih i korporacijskih dana, u nastajanju.

"Jedini čovek na kontinentu! je nesvakidašnji roman o junaku koji u velikoj poslovnoj zgradi radi za jednu multinacionalnu korporaciju u kojoj predstavlja samo mali šraf u velikom sistemu. Kada počinje svetska ekonomska kriza, junak odjednom shvata da u njegovoj korporaciji nešto ne funkcioniše i on ubrzo postaje jedini čovek te korporacije na evropskom kontinentu. Ova izuzetna priča o otuđenosti, praznini i gubitku smisla prerasla je u najbolji evropski roman o iskustvu korporacijske stvarnosti.

Terezija Mora bila je gost trećeg Beogradskog festivala evropske književnosti.

Među dosadašnjim dobitnicima Bihnerove nagrade nalaze se Erih Kestner, Ginter Gras, Sara Kirš i u novije vreme Felicitas Hope, Jirgen Beker, Marsel Bajer i Jan Vagner.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading