PODRŽAN FILM MILE TURAJLIĆ SA 90.000 EVRA

Autor:

Zabava

29.06.2018

14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumetarni film "Dosije Labudović" Mile Turajlić podržan je od Fonda Saveta Evrope za podršku filma "Eurimaž" sa 90.000 evra, saopšteno je danas u Filmskom centru Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug
Svedočenja o nastanku pokreta nesvrstanih isprièana kroz objektiv kamere

Autorka filma je izjavila da je film "Dosije Labudović" svedočenje o nastanku pokreta nesvrstanih kroz Stevanov objektiv kamere, koji je tada po naređenju snimao.

- Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, određen je da prati predsednika Tita na putovanjima mira, počev od prve plovidbe Galebom do daleke Indonezije, Indije i Burme, 1954. godine. Tom prilikom su se sreli Tito, Sukarno, U Nu i Naser, a Stevanova kamera je zabeležila rađanje prijateljstava koja će postati temeljac nastanka Pokreta nesvrstanih.  Stevanov život dobija neočekivan zaokret 1959. godine kada je delegacija FLN-a došla da traži podršku od Tita. Jugoslavija postaje prva evropska zemlja koja je priznala nezavisni Alžir, a Tito im pored pomoći u vidu oružja i uniformi šalje i svog snimatelja, sa zadatkom da napravi snimke koji će pomoći Alžircima da svetu predstave svoju verziju onoga što se dešava u ratu za oslobođenje od Francuske - izjavila je Turajlićeva za portal filmskog centra Srbije.

Snimatelj Stevan, danas ima 89 godina i živi u skromnom stanu na periferiji Beograda, dok u Alžiru uživa status nacionalnog heroja, a njegova kamera i oprema su izloženi u vitrini nacionalnog muzeja.

Motiv nastanka filma, autorka izvaja i jedan poseban događaj, koji se odigrao pre 10. godina.

- Gadafi je prilikom samita Nesvrstanih 1989. godine doveo u Beograd kamile za zoološki vrt. Iako mi je važnije bilo da vidim kamile nego Gadafija, od tada traje moja fascinacija idejom Nesvrstanih - objasnila je Mila Turajlić.

Podsećanja radi, prethodni i aktuelni film Mile Turajlić "Druga strana svega", ovenčan je nagradom za najbolji dugometražni film na prestižnom festivalu IDFA, a ubrzo potom i premijerno prikazan i u Srbiji, u  beogradskom Sava centru, u okviru 23. Festivala autorskog filma, nakon čega se našao i na redovnom repertoaru ovdašnjih bioskopa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading