PREDSTAVLJENA KNJIGA BOJANE KRSMANOVIĆ

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Iz dugogodišnjeg proučavanja vojne organizacije i državne uprave Vizantijskog carstva proisteklo je i moje interesovanje za evnuhe", istakla je Bojana Krsmanović, autor knjige "E,e šta je to" Evnusi u vojnom vrhu vizantijskog carstva, koja je predstavljena u danas u galeriji "Glasnik".

Foto: ST/K.STAMATOVIĆ
Sa promocije knjige "E, e, šta je to"

Kada su oko 1270. godine vizantijski poslanici posetili dvor Stefana Uroša I da bi pregovarali o sklapanju braka između njegovog mlađeg sina Milutina i vizantijske princeze Ane, ćerke cara Mihaila VIII Paleologa, srpski kralј je, videvši njihovu raskošnu pratnju i poslugu, a naročito evnuhe, upitao "Šta bi oni trebalo da budu“. Pošto su mu vizantijski poslanici objasnili da je takav "carski red“, te da princezi sledi takva pratnja, Uroš I je negodujući, navodno, rekao: "E, e, šta je to?“. Te reči su date u naslov knjige Bojane Krsmanović, a kako autorka navodi za nju je pravi izazov bilo napisati knjigu.

- Rečima kralja Uroša, koje stoje u naslovu sam htela da izrazim svoje čuđenje, jer su se Evnusi pojavljivali tako gde im nije mesto. Za mene je bio pravi izazov da spajam nespojimo. Sa jedne strane nomine i muškost, a sa druge strane vojna organizacija i sporadično njihovo mešanje. Zbog toga ova knjiga hronološki i tematski izlazi iz okvira naslova - rekla je Krsmanovićeva.

Obimna knjiga od 500 stranica, koja je nastala iz serije članaka Bojane Krsmanović, podeljena je na četiri velike tematske celine. Glavni fokus je je stavljen na vizantijsko carstvo.

- Knjiga, koja obrađuje temu Vizantije nije samo srpska, već je svetska i kao takva bi trebalo da bude prevedena na sve jezike. Činjenica da je u knjizi "E, e, šta je to" predstavljeno vreme pre nego što je srpska država nastala pokazuje da ćemo tokom čitanja pronaći korene nastanka knjige, čak i nas same - rekao je Petar V. Arbutina, izvršni direktor sektora za izdavanje Službenog glasnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading