Kako je Igi Pop pristao da snima srpski film o "Ništa"

Autor:

Zabava

19.06.2018

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boris Mitić, autor kultnih dokumentaraca "Pretty Dyana" i "Doviđenja, kako ste?", osam godina je radio na dokumentarcu o Ništa, u kojem nam se Ništa obraća po prvi i poslednji put. Nakon devetomesečne svetske turneje, film je u maju otvorio festival Beldoks, a potom je prikazan i na festivalima u regionu.

Foto: youtube.com/Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava
Boris Mitić

Kod nas ga tek čeka bioskopski život, a za Srpski telegraf Mitić otkriva kako se snima Ništa sa 70 filmadžija, kako je Igi Pop “legao” u celu priču i najzad, šta sve ima u Ništa...

*Naslov na srpskom „Slatko od Ništa“ podseća na beznadežnost, neostvarive snove, nedostižnu utešnu nagradu... Jesmo li na tragu?

Ne, to bi bilo sirće od Ništa.

Pre 500 godina, Erazmo Roterdamski je napisao najbolju satiru svog doba, a mozda i svih vremena, u kojoj Ludost luta svetom i objašnjava ljudima kako se više isplati biti lud nego pametan. U mom filmu, ulogu Ludosti preuzima Ništa. Oba 'junaka' su univerzalna, vanvremenska, apsolutna, svemoguća, subverzivna i indirektno humanistička.

*Erazmo je u svojoj knjizi mudrost i istinu sakrio iza Ludosti. Šta se krije iza Ništa?

Erudicija i poniznost.

*Ludost u ovom renesansnom delu je gorda, ima svoj glas i ponosna je na svoj udeo u samoljublju vladara, ratovima, ljubavima... Kakvo je Ništa?

Ništa je neshvaćeni, marginalizovani anti-heroj, koji zna da će vazda tako i ostati, ali ipak zeli svasta da nam kaže. Malo Sizif, malo Korto Malteze, malo Mika Antić.

Foto: Tanjug/AP
Iggy Pop

*Sudeći po fotografijama, film se sastoji od običnih, svakodnevnih prizora iz života, ali i spektakularnih kadrova?

 Ništa uber alles, Ništa unter alles.

*Igi Pop je u ovom filmu dao glas glavnom liku. Kako je došlo do ove saradnje?

Ispostavilo se da je kombinacija njegove dekadentnosti, harizmatičnosti, izdržljivosti i luckastosti idealno oličenje karaktera Ničega kakvog sam godinama zamišljao u razradi filma, pogotovo iz današnje perspektive, kad je tako iskusno ostario. Obozavao sam ga pre 20 godina, a onda sam ga se setio spontano, pred sam kraj rada na filmu, videvši Jutjub snimak na kojem peva francuske šansone kao da ih razume.

*Sarađivali ste sa 62 snimatelja u 70 zemalja. Kako ste im objasnili da snime "Ništa"?

U početku sam ih davao odrešene ruke, kasnije sam iz golicao citatima o Ništa iz moje ogromne bibliografije, pa sažecima iz moje Ništapedije, pa tekstom scenarija, pa tek onda  direktnim upustvima. Na kraju ceo film izgleda kao da ga je snimila jedna osoba, a Ništa kao da je univerzalno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading