ZLATNI PEČAT MIRJANI KARANOVIĆ I BOGDANU DIKLIĆU

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre 30 godina je bilo sve normalno. Sada zovete nekog, istog sekunda ga dobijete. To ubija čežnju i svu radost, kaže legendarni glumac.

Foto: printscreen
Bogdan Diklić

Samo četiri godine sam mlađi od Jugoslovenske kinoteke, tako da mislim da nije prerano za ovu nagradu. Radujem se što je Jugoslovenska kinoteka zapečatila moju karijeru. Sve ono što sam igrao na filmu neko je napisao, režirao, spremao scenografiju, prinosio i donosio mi rekvizite, vukao kameru. To je danas povereno meni na čuvanje, ja ću to sebično odneti kući i onda ću to staviti na jedno vidno mesto da se pravim važan, ali ću celog života biti zahvalan svim tim ljudima, među kolima je prisutna i Mira Karanović. To što sam zapečaćen ne znam kako ću i šta dalje, ali biće nešto - poručio je Bogdan Diklić nakon jučerašnjeg uručenja Zlatnog pečata Jugoslovenske kinoteke, koja je obeležila i svoj 69. rođendan. Ovo priznanje uručeno je Dikliću i Mirjani Karanović za majstorstvo glumačke igre.

"POMERENOST" JE KLJUČ

- Za mene je uspeh kome sam sve bio partner. Pristojno živim od ovog posla. Usuđujem se reći da sam održao čestitost i prema drugima i prema sebi - poručio je Diklić i prisetio se dragog kolege Nebojše Glogovca (1969-2018), s kojim je igrao u filmu "Južni vetar", čija se premijere očekuje na jesen.

- Nažalost jesmo i na sreću nismo izgubili Glogovca. Ostavio je toliko toga iza sebe, što će trajati večno - poručio je glumac. Potom je priznao da je sentimentalno vezan za film "Nacionalna klasa", ali i da je fenomen kultnih filmova, kao što su, recimo, "Maratonci trče počasni krug", rediteljska i glumačka "pomerenost". Ipak, on ne krije i da ga nova vremena i njegovi uzusi zbunjuju.

Foto: printscreen
Mirjana Karanović

- Ja sam tehnološki nepismen. Bioskopa kakvih je nekad bilo nema. U tržne centre ne idem. Knjige čitam, ali samo one koje šuškaju pod prstima i oseća se miris stranica. Kada bi pričali šta se sve promenilo, otišli bi u druge vode. Ja se ne spasavam od toga, ignorišem stvari koje mi ne prijaju. Neprilagođen sam što se ovog vremena tiče. Pre 30 godina je bilo sve normalno. Sada zovete nekog, istog sekunda ga dobijete. To ubija čežnju i svu radost - kazao je Diklić Srpskom telegrafu.

ZAUVEK DEČKO

Publika je zavolela njegov jedinstven izraz još 1979. u "Nacionalnoj klasi", gde je igrao sa Gagom Nikolićem, a usledili su legendarni filmovi "Majstori, majstori", "Variola vera", "Maratonci trče počasni krug", "Sabirni centar", "Bure baruta"... i oživeo je kultne likove koje publika i danas citira i oponaša.

Iako je kaže, samo četiri godine mlađi od Kinoteke, koja naredne godine ulazi u osmu deceniju, njega godine ne sustižu.

- Ja sam mlad, samo je moje telo nešto starije. Moja priroda i duša imaju 24 godine - poručio je Diklić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading