UPRAVNI ODBOR O FILMU "DECA KOZARE": Nije tačno da sprečavamo snimanje!

Autor:

Zabava

24.05.2018

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upravni odbor Filmskog centra Srbije ocenio je javno istupanje reditelja Žarka Dragojevića, koji je podneo ostavku na mesto predsednika konkursne komisije za dodelu sredstava domaćim igranim filmovima sa nacionalnom temom, "kao vrstu pritiska".

RepublikaFoto: youtube.com/RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal
Lordan Zafranović

Dragojević je napustio komisiju. On je naveo da u njoj preovlađuje većinsko mišljenje da se ne dodeli novac filmu "Djeca Kozare" Lordana Zafranovića - to je bio razlog njegovog odlaska.

Saopštenje Filmskog centra Srbije prenosimo u celosti:

- Povodom informacija i navoda, koje su objavljene u pojedinim medijima, u vezi sa ostavkom gospodina Žarka Dragojevića ne mesto predsednika i člana konkursne komisije na javnom konkursu u kategoriji: Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom, a u cilju istinitog informisanja javnosti, ovim putem ukazujemo na sledeće:

Pre svega, Filmski centar Srbije osuđuje napade i pokušaj predstavljanja resornog ministra Vladana Vukosavljevića i Filmskog centra Srbije kao subjekte koji onemogućavaju da se obezbede finansijska sredstva za film koji govori o stradanjima srpske dece tokom Drugog svetskog rata u ustaškim logorima. Zanemaruje se (namerno ili nehatno) činjenica da je za vreme mandata ministra Vukosavljevića i sadašnjeg rukovodstva Filmskog centra Srbije, u 2017. godini, prvi put, u istoriji Filmskog centra Srbije, raspisan poseban konkurs na kome pravo učestvovanja imaju isključivo projekti u kojima se obrađuje događaj od nacionalnog istorijskog značaja, koji se bavi životom ili stvaralaštvom osoba značajnih za nacionalnu istoriju, ili projekti koji na kreativan način tretiraju očuvanje nacionalnog kulturnog identiteta.

Foto: Vlada Srbije/ Promo
Lordan Zafranović i Aleksandar Vučić

Sa druge strane, zanemaruju se i pravila konkursa (namerno ili nehatno) prema kojima donošenje predloga o tome koji projekti treba da budu podržani predstavlja isključivu nadležnosti konkursne komisije, koju obrazuje Upravni odbor Filmskog centra Srbije, i to na predlog direktora Filmskog centra Srbije. Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvaja ili odbija takav predlog konkursne komisije, a resorno ministarstvo predstavlja drugostepeni organ, čija nadležnost je ograničena na odlučivanje o osnovanosti eventualnih žalbi na donetu odluku Upravnog odbora Filmskog centra Srbije.

U konkretnom slučaju konkursna komisija nije podnela predlog Upravnom odboru Filmskog centra Srbije o tome koji projekti treba da budu podržani, pa izjave gospodina Žarka Dragojevića da pojedini projekti neće biti podržani nemaju svoje utemeljenje. Iz tog razloga, ostavku gospodina Žarka Dragojevića i iznošenje takvih navoda u javnost razumemo kao vrstu pritiska na rad konkursne komisije i Filmski centar Srbije.

No i pored toga, Filmski centar Srbije preduzeće sve potrebne radnje kako bi se predmetni konkurs sproveo, poštujući pravila konkursa predviđena samim tekstom konkursa i odredbama Zakona o kinematografiji.

Na kraju, Filmski centar Srbije žali za postupkom gospodina Žarka Dragojevića i napominje da se u dosadašnjoj istoriji Filmskog centra Srbije nije desilo da član konkursne komisije podnese ostavku u završnoj fazi konkursa i da o razlozima ostavke, Filmski centar Srbije i preostale članove konkursne komisije,  koji su mu poklonili poverenje izabravši ga za predsednika konkursne komisije, obavesti putem sredstava javnog informisanja, kao i da odbije izvršenje obaveza preuzetih ugovorom zaključenim sa Filmskom centrom Srbije u vezi sa vršenjem poslova člana konkursne komisije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading